По - скъпо ще плащат европейските бизнесмени за удоволствието да

...
По - скъпо ще плащат европейските бизнесмени за удоволствието да
Коментари Харесай

Цените на въглеродните емисии ще растат

По - скъпо ще заплащат европейските предприемачи за удоволствието да замърсяват околната среда. Европейският съюз изтегля за интервала от септември до края на август 2020-а съвсем една четвърт от намиращите се в обращение разрешителни за въглеродни излъчвания като част от промените в поддръжка на Търговската си система за излъчвания (ETS). Това значи, че държавните управления ще изтеглят от аукционите разрешителни за 397 млн. щ. $, разгласи публично на 15 май Европейската комисия.

Цените на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз се усилиха повече от пет пъти през последните две години откакто законодателите одобриха специфичен механизъм за надзор на предлагането - Резерв за пазарна непоклатимост (Market Stability Reserve) - с цел да разчистят непотребните количества. През първата година от използването на механизма са били изтеглени 16% от разрешителните, които са в циркулация за интервала от януари до август 2019-а. Базовият договор за декември завърши комерсиалната си сесия на 15 май с цена от 25.97 евро за звук.

Създадената през 2005-а Търговска система за излъчвания постанова тавани за понижение на замърсителите на околната среда на над 12 хиляди механически съоръжения, притежавани от производителите на сила, авиолиниите и индустриалните браншове - от стоманения до циментовия. За всеки звук въглероден двуокис, който те отделят, виновниците би трябвало да предават по едно позволение - купено или получено гратис, или в противоположен случай би трябвало да платят санкция. Компаниите,които отделят по-малко нездравословни за природата субстанции от нормативно избраните, могат да продават неизползваните си разрешителни, с което получават тласък да опазват околната среда.

Резервът за непоклатимост, целящ да изтегли от пазара непотребните разрешителни, които смъкнаха цените до 2.46 евро през 2013-а, ще всмукват всяка година избран брой от книжата, до момента в който насъбраният остатък не падне под 833 милиона. Коефициентът на редукция ще е 24% до 2023-а и по-късно ще слезе на 12 %.

Броят на разрешителните в обращение, оповестен от Европейска комисия на 15 май, е 1.65 милиарда. Следващите публични данни по тематиката ще бъдат оповестени през май 2020-а, с цел да се дефинира точното количество, което би трябвало да отиде в запаса в интервала от септември 2020-а до август 2021-а.

Търговската система за излъчвания е най-важният инструмент на Европейски Съюз за реализиране на плануваните най-малко 40% понижение на нездравословните излъчвания до 2030-а по отношение на равнищата от 1990-а. А откакто страните от общността започнаха да разискват дълготрайната си климатична цел до 2050-а, някои политици и специалисти приканиха държавните управления да затегнат целевите нива за 203-а. А това ще значи по-бързо понижение на нездравословните излъчвания и по-нататъшен прогресивен напън върху цените на разрешителните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР