По сигнал на партия Възраждане прокуратурата възложила проверка на Държавната

...
По сигнал на партия Възраждане прокуратурата възложила проверка на Държавната
Коментари Харесай

Възраждане: ДАНС потвърдила сигнала на Възраждане за изборите в Турция

По сигнал на партия " Възраждане " прокуратурата упълномощила инспекция на Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) във връзка с съмнителни практики при подаването на онлайн заявки за откриване на изборния секции в Република Турция - съгласно политическата мощ подавани всеобщо от едни и същи IP адреси и то най-вече от България, без самите податели да знаят за това, което в последна сметка обслужвало ползите на Движение за права и свободи. Проверката открила, че имало нарушавания, само че нямало доказателства, че те били вършени в интерес на съответна партия.

Това оповестиха партията на Костадинов на брифинг в Българска телеграфна агенция, които получили преди дни отговор от прокуратурата по проблема.

" Аналитичният екип на " Възраждане, който следи организацията и резултатите от гласуването на изборите, видя в последната една година фрапантно и прогресивно нарастване на онлайн заявките, които се подават за откриване на секции в Турция. Те порастват с по 4000 броя след всеки избори - от 21 хиляди на по-предишните до 26 019 на предходните. Всички от тях са подавани онлайн. По неофициална информация, която получихме по сигнал, тези заявки не се подават персонално от лицата, вписани в тях, а посредством други лица, като посочените заявители даже не знаят, че са подавали такива заявки, и, това е доста значимо - доста от тях не гласоподават ", показа проблема юрист Петър Петров, ексдепутат от " Възраждане " в 48-я парламент.

Затова от партията са поискали инспекция от какъв брой IP aдреса са подадени заявките, от коя страна са подавани, дали своят вот ли са в последна сметка хората. Установено е следното - от въпросните 26 хиляди заявки 11771 са подадени от единствено 48 IP адреса, като самобитния връх държи един адрес, от който са подадени 1053 заявки за интервал от 3 седмици.

Дословно прокурорското разпореждане споделя: " По време на парламентарните избори, извършени на 2 октомври 2022 година на територията на Република Турция, са позволени нарушавания на българското законодателство, като не може да откри дали причинителите на тези нарушавания са турски или български жители и в интерес на коя политическа мощ са били осъществени същите. "

Част от откритите нарушавания са и пропаганда на турски език в деня на вота и попълване на заявки за гласоподаване не от самите гласоподаватели, а от " локални девойки ", особено изпратени за задачата.

От " Възраждане " ще внесат искане в ЦИК да се ограничи броят на заявките за гласоподаване в чужбина до едно на IP адрес, както и такива да могат да се подават единствено от адреси, находящи се отвън България. За да се случи това било нужно само да има решение на ЦИК, а не да се трансформира Изборният кодекс, което все още при неналичието на парламент е невероятно да бъде признато от Народно събрание. От партията ще апелират решението и към по-висша прокурорска инстанция, както и ще сезират европейските институции.

По-конкретен от съпартиеца си правист бе партийният водач Костадин Костадинов. " Нашата информация е съответна. Нашата информация е, че тези заявки са пускани от България, от София, от IP адреси, намиращи се в региона на църквата " Света Неделя ", съобщи той. Следва да отбележим, че на бул. " Александър Стамболийски " наоколо до църквата се намира централата на Движението за права и свободи.

Попитан по какъв начин са стигнали от тази информация, Костадинов съобщи - това можело да бъде открито от всеки IT експерт, а ДАНС сигурно може да разбере това също.

" Интересно за какво така наречен радетели на правосъдната промяна от " Доносническа България " (визира " Демократична България " ) не обелват и дума за вота в Турция, не знаем какъв брой наблюдаващи са пращали на изборите там и дали изобщо са пращали. А нашите наблюдаващи на място откриха, че нито един от хората, които са имали проблем със заявките си, не е могъл да попълни на място заявление независимо. Нито един ", не пропусна да нападне и политическите си съперници от Демократична България Костадинов.

" Утайката на българската политическа система ", продължи с епитетите по адрес на Демократична България, а и на " Продължаваме промяната " Костадинов.

И запита - знаем ли какъв брой в реалност хора в Турция имат български паспорт? Това число, допусна той, било към 600 000, което малко по малко можело да докара до това Движение за права и свободи да стане първа мощ в Народното събрание.

Партийният водач разяснява и новите имена в листата " Магнитски ", оповестени от Съединени американски щати преди дни. По думите му това съставлява унизителна интервенция във вътрешните работи на България и е избирателен знак. " Шамарейки Горанов, демонстрират на Борисов какво не би трябвало да прави след изборите. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР