По различни причини възрастните хора над 60-годишна възраст могат да

...
По различни причини възрастните хора над 60-годишна възраст могат да
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Паническите атаки имитират симптомите на инфаркт

По разнообразни аргументи възрастните хора над 60-годишна възраст могат да изпитат периоди на меланхолия. Чувството за горест и отчаяние трансформира всекидневието им.

Д-р Цветеслава Гълъбова споделя, че депресията е сериозна болест. " Много хора споделят, че са в меланхолия поради скандал, уволняване или персонална преживелица, само че това не е меланхолия. Критериите за диагностициране включват признаци и интервал от две седмици, в които да са налични. Сред тях са трайно намалено въодушевление, липса или нараснал вкус, понижен или повишен сън, липса на удоволствени преживявания, загуба на тегло, отвращение за обществено другарство, нараснала тревога, компликации в концентрацията. В тежките случаи се стига до лежане в леглото и гледане в една точка, а в най-тежките - до самоубийствени мисли поради невъзможност ", изясни тя пред NOVA NEWS.

По думите ѝ прочувствената непосредственост сред двама души може да помогне, с цел да се забележи смяната в държанието. " Трябва близкият човек жестоко да нахлуе в персоналното пространство на депресивния човек. Да каже, че би трябвало да се потърси помощ. Голяма илюзия е, че хората със мощни характери не са уязвими, а от време на време нещо дребно може да ги събори. Справянето с компликациите става посредством психологичните обезщетителни механизми, които се изразходват ", разкри медикът. 

Според нея мнозина страдат и от под паника разстройства. " Проблем е, че офанзивата поражда остро, а първият път имитира признаци на инфаркт, инсулт, болежка във врата, учестяване на дишането, разбиране на крака, интензивно изпотяване и изпускане по дребна потребност. В такива случаи би трябвало да потърсим доктор, с цел да се овладее суматохата. Лечението е медикаментозно и когнитивно-поведенческа психотерапия ", уточни доктор Гълъбова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР