По-рано бе дадено начало на фермерските протестни шествия в 17

...
По-рано бе дадено начало на фермерските протестни шествия в 17
Коментари Харесай

Протестиращите земеделци: Ако не ни чуят, ще докараме техниката в София

По-рано бе обещано начало на фермерските протестни шествия в 17 регионални града на страната.

Според него аргументите за тези дейности са насъбрани във времето, само че през последните месеци са ескалирали дотолкоз, че секторът е застрашен от всеобщи банкрути, неспособност за погашение на рентите и забележителна междуфирмена задлъжнялост. Той изрази съжалението си, че точно на Кръстовден, който е и начало на новата стопанска година, вместо да гледат работата си, земеделците изкарват машините си на пътя.

" Няма колона от машини под 5-10-15 км, над 2000 машини са на пътя “, сподели Костадинов и показа мнението, че измежду главните проблеми през последната година е неналичието на политики - в ръководството влизат и излизат хора, които нямат разбиране от бранша.

По думите му това се оказва проблем освен на национално, само че и на общоевропейско равнище. Освен у нас, излизат на митинги фермери в още 9 страни. Заедно те сформират взаимен меморандум, който ще връчат на Съвета на министрите на 15 ноември в Прага.

НАЗ и Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) упорстват за държавни политики, които да защитят българското зърнопроизводство от интензивния украински импорт, като се забрани вносът на зърнени и маслодайни култури, третирани с непозволени в Европейски Съюз артикули за растителна отбрана. Протестиращите желаят европейските " солидарни коридори " за експорт на зърното да минават пренос през България.

Двете организации изискват активирането на изключителните ограничения против разстройства на пазара и потреблението на Резерва за рецесии в селскостопанския бранш на Европейски Съюз. По думите на Илия Проданов, зам.-председател на НАЗ, несъответствието сред изкупни цени и себестойност на създадената продукция към този момент е плашещо.

" В момента украинският импорт се употребява главно за ползване и преправка в страната, макар съществуването на задоволително родно произвеждане, отговарящо на високите европейски условия за качество ", се споделя в декларацията, която НАЗ и НСЗКБ ще връчат на служебния министър на земеделието Явор Гечев по-късно през днешния ден. В нея се сигнализира още, че неконтролираното качество на украинското зърно е опасност за здравето на родните консуматори.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР