По-ранния старт на учебната година събира все повече подкрепа сред

...
По-ранния старт на учебната година събира все повече подкрепа сред
Коментари Харесай

По-ранният старт на учебната година събира все повече подкрепа

По-ранния старт на образователната година събира от ден на ден поддръжка измежду учебни шефове, синдикати и родители, демонстрират първите сондажи измежду другите групи.

Идеята се слага от време на време, защото сме от дребното страни в Европа, в които първият учебен звънец бие на 15 септември - за множеството западни страни това се случва при започване на септември. Преди дни тя още веднъж излезе на дневен ред по време на договарянията за кабинет в бранш обучение. Просветният министър акад. Николай Денков съобщи, че е подготвен да предложи за разискване, който през 2022 година се пада на 5 септември, като мярка за наваксване на обучителните пропуски, които имат учениците поради дългото онлайн обучение в резултат на пандемията.

Училищни директори вече декларираха подкрепа. " Лично аз съм " за " концепцията за по-рано започване на образователната година. Според мен би било добре и зимната и пролетната почивка да са по-дълги и почивките да са по-равномерно разпределени през годината ", разяснява Асен Александров, шеф на 51-во учебно заведение в София.

" В днешно време, когато нищо не е както преди, е добре да стартира логичен и стойностен спор за всички позитивни и отрицателни страни от възможна смяна на началото, продължителността и завършването на образователната година. Тази концепция се предлага за трети път. Преди години обществото ни не я прие и тя не се осъществя. Сега е друго време. Пандемията прекатурна всичко. Може де се видят всички позитивни страни на сходно изменение и да се подхващат стъпки ", разяснява ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов.

Според него от ранното потегляне на учебно заведение ще завоюват най-много учениците, само че при няколко условия - в случай че ранното започване на образователната година доведе и до ново, разумно систематизиране на образователното време - с по-голяма зимна почивка, с начало на втори образователен период след края на зимната почивка, с изпитна седмица през юни и с възможност за гъвкаво привършване на обособените учебни стадии до 15 или 30 юни. Като позитив той отбелязва и спестяването на разноски за парно и ток през вероятно по-дългата зимна почивка.

Стаматов отбелязва, че все още липсва ясна идея за нуждите от смяната. " Няма изясненост дали тя ще докара до смяна на образователните стратегии, образователните проекти, нормативите на учителите, изпитни сесии. Логично е сходна смяна в междинното обучение да се отнесе към и висшето. Вместо обичайното начало на 1 октомври да се измести на 15 септември. Това ще докара до ранно привършване на летен учебен срок и опция на студентите да се включат още през май месец в студентските бригади в чужбина ", споделя той. По думите му сходна мярка ще докара до сериозна разбърквания в организацията на всички рутинни изпити, с нужда от детайлно преосмисляне на сегашните олимпиади, които съгласно него са " без никаква добавена стойност и смисъл в този си формат и тип ".

" В условия на пандемия е удачно образователната година да стартира с 1-2 седмици по-рано . Няма потребност учениците да губят толкоз часове и да сътворяваме проблеми на родителите. Подкрепяме концепцията, само че е значимо да получим и поддръжката на родителите ", разяснява за " Сега " шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева. " Учебната година стартира на 15.09 към този момент 100 години и е неприятна концепция да разклащаме традициите ", разяснява обаче сътрудника й от профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " Юлиян Петров пред ТВ  " Европа ".

" Все още нямаме безапелационна позиция като асоциация. Родителите са на двете крайности, по тази причина е нужно концепцията да се разиска деликатно, както и ясно да се изясни каква е задачата й ", разяснява Яна Алексиева, изп. шеф на Асоциация " Родители ". По думите й в нея има логичност, само че следва ясно да се каже по какъв начин ще се преструктурира образователната година - ще има ли повече време за опознаване на учениците, за екипна работа, за повече ваканции през годината, или това ще са просто едни нови 15 спомагателни дни.

 

ПРОТИВ

Не са малко обаче и причините срещу. Много учители не одобряват за обикновено въобще да се повдига този въпрос, защото образованието има други много по-важни проблеми на дневен ред. Някои акцентират, че няма да има по кое време да си вземат отпуските, които неотдавна бяха увеличени - 56 дни например за синдикалните членове.  " Отпуските са много главен мотив. Не единствено за удобството на родителите (септември е супер на морето), само че и за стопанската система - в действителност, в случай че децата почват на 1 септември, то фамилиите са изгубени за туризма от 20 август ", споделя родител. Други пък считат концепцията за неприложима поради горещините през август и септември.

" Не учебното време е малко, а са тежки образователните стратегии, по тази причина и нарастването на учебното време няма смисъл. Учебните нормативи са на база 31 седмици за 12 клас или 36 седмици за 6-11 клас, т.е. или на процедура ще се усили заетостта на учителите, или би трябвало да се усилят заплатите. Има смисъл от по-ранно започване на образователната година, единствено в случай че това са седмици за психическа работа в класовете ", счита Маргарита Илчева, преподавател по български език. По думите й учителите така и така са на работа на 1 септември, а качеството на образованието е въпрос не онлайн или онлайн образование, а на умишлено изпитание и от учениците, най-малко за тези от 5-12 клас.

 

НАГЛАСИ

Един от най-трудните препъникамъни е преодоляването на публичните настройките.   " Не може да се наруши традиция от 50 години " , казва родител.  " 15.09 е празник със стойност - дано най-малко едно нещо в образованието остане с действителна стойност ", приканва различен. " Исторически видяно - 15 септември се приема като празник - България потегля на учебно заведение. Звучи добре. Някога се е наложило поради спецификата на страната ни като земеделска стопанска система. Години по-късно страната ни е с друга устременост и остана единствено евтиното септемврийско море като мотив за късното начало на образователната година ", счита Стаматов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР