По проект на общините Монтана и Пирот, финансиран от Програмата

...
По проект на общините Монтана и Пирот, финансиран от Програмата
Коментари Харесай

Раннохристиянска базилика е възстановена в Монтана по проект с европейско финансиране

По план на общините Монтана и Пирот, финансиран от Програмата за трансгранично съдействие сред България и Сърбия и бюджетите на двата града, в Монтана е възобновена раннохристиянска базилика, заяви кметът на Монтана Златко Живков, представен от Българска телеграфна агенция.

Базиликата се намира на хълма "Калето " над Монтана. Тя е издигната при ръководството на римския император Константин Велики сред 280-337 година след Христа, когато античният римски град Монтана е наброявал към 25 000 души.

Базиликата е трикорабна, насочена по оста изток-запад.

По същия план в град Пирот е възобновена крепостта "Кале ", която е огромна туристическа атракция и през почивните дни се посещава от над 1000 души. Общата стойност на плана е 695 168 евро, от които 289 000 евро са за община Монтана. С възобновяване на античната християнска църква общината в Монтана прави поредна крачка за привличане на туристи посредством разпространение на историческото минало на селището, носело и в древността името Монтана, съобщи кметът Златко Живков.

Той напомни, че през последните дни на хълма "Калето " край града бяха възобновени и други неща от римско време - крепостни стени, основи на жилища и т.н.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР