По проект на обща стойност над 24,9 млн. лв., Българската

...
По проект на обща стойност над 24,9 млн. лв., Българската
Коментари Харесай

БАН изгражда съвременен дейта център и суперкомпютърна система

По план на обща стойност над 24,9 млн. лева, Българската академия на науките (БАН) посредством своя Институт по осведомителни и информационни технологии започва построяването на актуален Дейта център и суперкомпютърна система от ново потомство.
В края на предходната седмица Институтът разгласи социална поръчка за доставка на система, която ще даде опция за предпазване и обработка на петабайти (РВ) от данни. Тя е с планирана стойност над 6 млн. лева без Данък добавена стойност и включва закупуване и доставка на компютърна система, състояща се от двойно запазен MDS сървър, 4 двойно резервирани OSS сървъра, 8 сървъра за работа с обща памет, запаметяващи масиви на основата на твърди дискове и на SSD устройства, както и информационно съоръжение за реализиране на вътрешни и външни връзки на системата.
Проектът " Център за върхови достижения по информатика и осведомителни и информационни технологии " се финансира от Оперативна стратегия „ Наука за обучение и образован напредък. Над 75% от утвърдените средства са предопределени за създаване на научна инфраструктура. А задачата с построяването на актуален дейта център и суперкомпютърна система е България да утвърди лидерската си позиция в Югоизточна Европа в региона на високопроизводителните пресмятания.
Научно-изследователската инфраструктура ще се осъществя на два стадия. Първо, създаване на дейта център с потенциал над 3 РВ като в един петабайт (РВ) информация се съдържат 1024 терабайта и може да побере 500 милиарда страници общоприет текст или 745 милиона флопи диска. Предвидено е също по този начин осъществяване на първия стадий от лаборатория за 3D-дигитализация и микроструктурен разбор с микронна резолюция.
Вторият стадий е създаване на последващо потомство високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна успеваемост и продуктивност над 1 PFOP/s. Вторият стадий от построяването на Лаборатория за 3D-дигитализация включва съоръжение за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция.  Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури, като по този метод се обезпечава достъп до запаси в EGI и PRACE – европейски междуправителствени организации за научни проучвания и усъвършенствани компютърни технологии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР