По принцип всяко субсидиране - дали ще бъде намаляване на

...
По принцип всяко субсидиране - дали ще бъде намаляване на
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: Намаляването на ДДС и таванът на цените облагодетелстват богатите |

По принцип всяко субсидиране - дали ще бъде понижаване на Данък добавена стойност, или таван на цените, облагодетелства тези, които употребяват повече, в смисъл хората с по-високи приходи, заяви бившият обществен и външен министър Ивайло Калфин пред бТВ във връзка препоръчаните противоинфлационни ограничения.

Той добави, че ако те имат резултат върху понижаването цените, то той ще е кратковременен и няма да се отрази върху покупателната дарба на хората. Калфин счита, че това не е най-хубавият метод за справяне с инфлацията и увеличаващите се цени на стоките и услугите.

Бившият обществен министър даде и образец с Ирландия, където към този момент е въведено диференцирано Данък добавена стойност за горивата, само че все пак резултатът върху колонките е бил за към седмица, след което цените още веднъж са тръгнали нагоре.

За оферти от Българска социалистическа партия таван на цените той добави, че тази мярка още веднъж облагодетелства богатите и няма да има дълготраен резултат.

Ивайло Калфин счита, че инфлацията ще изяде нарастването на пенсиите и даже ще понижи покупателната дарба на възрастните. Той регистрира и различен резултат - усложненията, с които ще се сблъскват хората със заеми. Бившият министър причисли към тази група и страната и съобщи, че вземането на нови заеми в тази обстановка ще пристигна и с нарастване на лихвите.

" След няколко месеца ще има доста мощна потребност от подкрепяне. Не би трябвало да си вършим илюзии, че някой може да компенсира напълно резултатите от инфлацията. Това, което би трябвало да направи държавното управление, е да вкара някакъв тип правдивост, да подкрепя тези, които са най-затруднени ", разяснява Калфин.

Бившият обществен министър предложи ограничение на цените за ползване на сила до несъмнено ниво, както и друг тип подкрепяне за хората с ниски приходи.

Ивайло Калфин разяснява и проблема с военната помощ за Украйна. По думите му плануваната аудиенция в Киев на представители на ръководещата коалиция по концепция на премиера Кирил Петков ще приказва доста зле за държавното управление, в случай че то чака да отиде в Украйна, с цел да разбере какво е война. Бившият външен министър регистрира, че едно такова посещаване е значимо от позиция на изразяването на взаимност, само че не би трябвало то да се употребява за вътрешнополитически цели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР