По предложение на кмета на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов

...
По предложение на кмета на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов
Коментари Харесай

Валидираха две марки в Кюстендил

По предложение на кмета на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов на празничния за Кюстендил 29 януари бяха валидирани две пощенски марки отдадени на Яков Крайков и Христофор Жефарович.

Официалното валидиране направиха инж. Огнян Атанасов и Пепа Маркова, основен специалист в „ Български пощи “ ЕАД.

Официалната гала по валидирането на двете пощенски марки се организира в Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора ” Кюстендил. На нея участваха и депутатът Георги Стамов, регионалният шеф инж. Александър Пандурски,зам.- кметът Кристиян Иванчов, Румяна Димитрова- шеф на районно управление (на МВР) Западен район “ на „ Български пощи “ ЕАД, шефът на РИМ Кюстендил Валентин Дебочички, общински съветници, историци, жители.



Марките са от колекционерската поредност „ Български национални будители ”. Тази серия от две марки е с номинални стойности 0.90 лева и 1.35 лева Тиражът на марките е по 8000 броя от всяка номинална стойност. Художник на изданието е проф. Виктор Паунов. Едната марка съставлява изображение от книга на Яков Крайков, а другата е герб от Христофор Жефарович.

Яков Крайков е първият български печатар, гравьор и художник, за който са непокътнати достоверни, въпреки и нищожни биографични сведения. В оповестения от него през 1566 година във Венеция „ Часословец ” той отбелязва, че е родом от мястото Камена река, в подножието на Осоговската планина, покрай Коласия (дн. Гр. Кюстендил). Това сведение за рожденото място на Яков Крайков е възприето и е маркирано в редица научни, научнопопулярни и енциклопедични писания.

Другата марка е отдадена на Христофор Жефарович, който има голям принос за духовното израстване на българския народ през XVIII в. Най-голямо значение от творбите му за нашето Възраждане има книгата „ Стематография “, издадена от Жефарович във Виена през 1741 година.

Кметът на Кюстендил инж. Атанасов получи като подарък първите марки от двете серии.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР