По повод засилване на военното присъствие на Сърбия по границата

...
По повод засилване на военното присъствие на Сърбия по границата
Коментари Харесай

Вучич отхвърли твърденията за струпване на сръбски войски по границата с Косово

По мотив усилване на военното наличие на Сърбия по границата с някогашната й провинция Косови, по-рано тази седмица Съединени американски щати и Европейски Съюз показаха паника и приканиха Белград да понижи броя на бойците си там, съобщи “24 часа ”.

Движенията на сръбската войска от “три разнообразни направления ” следи държавното управление на Косово, разгласи през вчерашния ден то. Косово насочи апел Сърбия незабавно да махне войските си и да демилитаризира граничния регион.

Във видеопослание в Инстаграм, сръбският президент Александър Вучич съобщи, че против страната му се води “кампания от неистини ”.

„ Те лъжат доста за наличието на силите на нашата армия…Всъщност те са обезпокоени, тъй като Сърбия има това, което те разказват като „ усъвършенствани оръжия “, съобщи Вучич.

Репортери на Асошиейтед прес, пътуващи в граничния регион през днешния ден, видяха, че няколко транспортни средства на сръбската войска се насочат към централна Сърбия. Това може би е знак, че армията евентуално понижава наличието си в района след апелите на американския държавен секретар Антъни Блинкън и други.

След като предходната неделя в северната част на Косово стана престрелка сред тежковъоръжени сърби и косовски служители на реда, напрежението в региона още веднъж се повиши. Сърбия отхвърли изказванията на Косово, че е обучила 30-ината мъже, разкрили пукотевица против косовските служители на реда, убивайки един от тях, а по-късно се барикадираха в един православен манастир в Северно Косово. При последвалата престрелка бяха убити трима от въоръжените сърби.

Косово разгласи, че проверява допустима интервенция на Русия в случая.

Опасявайки се от разширение на неустойчивостта на фона на войната в Украйна, Вашингтон и Брюксел пробваха да договорят нормализация на връзките сред Сърбия и Косово, само че двете страни не съумяха да приложат предварителното съглашение, което бе реализирано в границите на разговора посред им с посредничеството на Европейски Съюз.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР