По повод убийството на журналиста Джамал Хашоги Европейският парламент призовава

...
По повод убийството на журналиста Джамал Хашоги Европейският парламент призовава
Коментари Харесай

ЕП призова към оръжейно ембарго за Саудитска Арабия

По мотив убийството на журналиста Джамал Хашоги Европейският парламент приканва страните от Европейски Съюз да се обединят и да спрат износа на оръжия за Саудитска Арабия, се споделя в известие от пресслужбата на Екологичен потенциал.
В резолюция, призната в четвъртък, евродепутатите осъдиха допустимо най-категорично измъчването и убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги в Турция.
Те също по този начин приканиха за независимо интернационално следствие на неговата гибел, с цел да се откри какво се е случило в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, и с цел да бъдат изправени виновните лица пред съда.
Текстът отбелязва, че убийството е малко евентуално да се е случило без знанието или отвън контрола на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.
Резолюцията повтаря предходния апел на Европейския парламент към всички държавни управления на Европейски Съюз за реализиране на обща позиция, с цел да бъде наложено оръжейно ембарго по отношение на Саудитска Арабия от всички страни на Европейски Съюз.
Подобно искане беше показано от Народното събрание на 4 октомври, поради ролята на страната в бруталната революция в прилежащ Йемен.
Евродепутатите също приканиха висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини, както и държавите-членки, да бъдат в подготвеност да наложат целенасочени наказания, в това число възбрана за издаване на визи и заледяване на активите на лица от Саудитска Арабия, откакто събитията бъдат изяснени.
В умозаключение Парламентът приканва държавите-членки да поемат самодейността на идващото съвещание на Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации в Женева на 5 ноември, с цел да се повдигне въпросът за участието в Съвета на страни със съмнителни индикатори по отношение на зачитането на човешките права, като това включва и Саудитска Арабия.
Текстът беше признат с 325 гласа „ за “, против 1 глас „ срещу “ и 19 „ въздържал се “.
Припомняме, че саудитският публицист Джамал Хашоги изчезна след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Изчезването му провокира интернационалните интерес,а обвиняванията са, че той е бил малтретиран и брутално погубен от саудитски сътрудници вътре в постройката.
Саудитска Арабия в началото отхвърли каквото и да било присъединяване в изгубването на Джамал Хашгоги, само че след мощен интернационален напън страната призна, че убийството е осъществено на територията на консулството. Хашоги беше прочут като критик на саудитския режим.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР