По повод предстоящия избор за председател на и настоящата предизборна

...
По повод предстоящия избор за председател на и настоящата предизборна
Коментари Харесай

Трима кандидати за председател на БСП с позиция за кампанията и избора

По мотив идния избор за ръководител на и актуалната предизборна акция в партията, членовете на Народно събрание на Българска социалистическа партия Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков се обърнаха към Изпълнителното бюро на партията, към Националния съвет и медиите. Ето цялостния текст на тяхното послание:
" Уважаеми приятели, госпожи и господа,
в партията се организира акция за директен избор на ръководител на Българска социалистическа партия. Очакванията на социалистите, както и на болшинството делегати на 49-ия конгрес, подкрепили тази дълбока смяна беше, че директният избор ще послужи за консолидация на Българска социалистическа партия, за вливането на нова гражданска сила към левицата. Развитието на събитията в Българска социалистическа партия, както и стилът и методите на осъществяване на акцията не демонстрираха това. Точно противоположното, месеци наред партията е блокирана в растящо вътрешно противопоствяне, разделянето пораства, насажда се съмнение, популяризират се клюки и уронваща достолепието информация за претендентите.
Изборът се организира на основата на Правилник, признат без съществуването на кворум в Народно събрание по време на гласуването му, само че без значение от това и той се нарушава.
Действията на ЦКПИ недвусмислено са в поддръжка на един претендент, досегашният ръководител на партията. Още в хода на издигане на кандидатурите Комисията изпрати инструкции до партийните конференции в несъгласие с Устава за гласоподаване единствено на една кандидатура. В несъгласие на духа и разпоредбите за директния избор Комисията позволи основаването на „ инициативни комитети “, които всъщност са структури, въпреки и с краткотраен темперамент, паралелни на законните органи. Така с изключение на на политическо равнище опълчването се придвижи и на организационно. С тези свои дейности ЦКПИ подтиква противопставянето сред социалистите и разцеплението в общинските партиини организации. Поради целеустремен протест против съвещанията на Националния съвет на Българска социалистическа партия не беше признат финансов бюджет на акцията, като финансирането на дейностите се реализира по непрогледен за кадидатите метод. Не е ясно с какви средства и на основата на какво решение ЦКПИ ангажира група телефонисти, които оказват напън върху партийните членове за присъединяване в избора и основават чувство за надзор върху тях. Секретарят на ЦКПИ В. Емилова и един от членовете Д. Данчев намерено обявиха поддръжка за един претендент и пропагандират в негова изгода, което е неприемливо за позицията, която заемат. Ясно е, че с такива членове ЦКПИ не е неутрален орган и нейните дейности и решения не могат да бъдат възприемани като законни.
Независимо от императивното условие при започване на акцията да бъдат направени изборните описи въз основата на числеността на партията в края на 2019 година, 10 дни преди избора няма оповестени изборни описи. Нещо повече, в прорез с разпоредбите ЦКПИ оказва напън върху партийните организации за понижаване на членовете имащи право на глас, като непозволено изключва социалисти от изборния развой. В несъгласие с Уства от право на глас са лишени социалистите признати в Българска социалистическа партия през 2020 година
Телевизията БСТВ, която се финансира от несъществуващия бюджет за 2020, само че всъщност с партийни средства се употребява извънредно от един претендент в продължение на месеци. Същото се отнася и за използаването на други партийни запаси – финансови, организационни и медийни.
Всички дейности до тук водят до извода, че директният в избор Българска социалистическа партия не покрива и най-минималните демократични стандарти, че се използава за налагането на един претендент в прорез с авансово декларираните планове. Подобна процедура не овластява членовете на Българска социалистическа партия а служи за легитимация на умишлено прокарваната властническа процедура през последните години и налагането на ръководител подложен над висички органи.
Във връзка с изложеното, ние претендентите за ръководител на Българска социалистическа партия настояваме за следното:
1. В период до сряда 02.09.2020г. да бъдат оповестени обществено описите на членовете на Българска социалистическа партия, които имат право да вземат участие в избора на ръководител плануван за 12.09.2020г. В противоположен случай ще считаме описите за целеустремено манипулирани. Настояваме също по този начин в този период да бъде разгласен броят на секциите за гласоподаване и местата на които са ситуирани.
 Красимир Янков показа „ Подем за България “ пред видни социалисти от цялата страна Красимир Янков показа „ Подем за България “ пред видни социалисти от цялата страна
Кандидатът за ръководител на Българска социалистическа партия Красимир Янков показа пред видни социалисти от цялата страна проект за „ Подем за България&ldquo...
2. Настояваме да се отстранен „ преносимите секции “, защото не подсигуряват тайната на вота и позволяват оказване на напън върху партийните членове. Тези така наречен секции основават условия за подправяне на резултата, заради неспособност за никакъв конторл върху „ пътуващите кутии “.
3. В период до 04.09.2020г., на съвещание на Народно събрание на Българска социалистическа партия, от състава на комисията да бъдат отстранени секретарят В. Емилова и Д. Данчев, заради пропаганда за съответен претендент.
4. Временно изпълняващият ръководител на Народно събрание на Българска социалистическа партия Вл. Москов да подаде оставка от заеманата служба, заради опит за разстройване на работата на управителния орган на Българска социалистическа партия и заради отвод да спомага за осъществяване на почтен избор.
Ако тези наши претенции не бъдат задоволени ще считаме изборът на ръководител на Българска социалистическа партия за надълбоко изопачен и всъщност уронващ престижа на партията пред българското общество ".
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР