По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя

...
По повод настъпването на сезона на цъфтеж на пролетните цветя
Коментари Харесай

Започват проверки за търговия със защитени видове пролетни цветя

По мотив настъпването на сезона на разцвет на пролетните цветя в идващите дни Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) стартират инспекции на пазари и търговски обекти за търговия на цветя, които са предпазени по Закона за биологичното многообразие.

Редица пролетни растения като някои типове кокичета, минзухари, иглики, перуники, синчец са предпазени от Закона за биологичното многообразие. Те са неразрешени за бране, премахване и продажба, защото това води до загуба на естествените им местообитания. Други растения, като пролетната циклама и салепите (които постоянно са наричани с интернационалното им име орхидеи), са под отбрана и на Вашингтонската спогодба (CITES). Тя опазва типовете, които са международно застрашени от изгубване и са под надзор в интернационалната търговията. Тези растения постоянно се опазват в предпазени територии, където са в действие ограничавания за брането им.

Експертите по биологично многообразие припомнят, че е нелегално да се продават дребни букетчета или елементи от предпазени растения за декорация на букети, направени с типове от дивата природа. При установени наршения се постановат санкции – на физически лица от 100 до 5000 лв., а на юридически – от 500 до 10 000 лв..

Въпреки че брането на типове отвън предпазените залежи е позволено за персонални потребности, специалистите припомнят, че пролетните цветя са доста нетрайни. Често те увяхват и ги изхвърляме още преди да сме ги занесли вкъщи. Затова е по-добре при разходка измежду природата да поставяме старания за опазването на дивите растения и да не способстваме за унищожаването на някоя популация на предпазено цвете, с цел да можем да му се любуваме на същото място и през идната година.

От 30 януари 2019 година е в действие заповедта на министъра на околната среда и водите, с която се дефинира специфичен режим на запазване и прилагане на лечебните растения през 2019 година Той се ползва за типове с трайна наклонност за понижаване и опасност за естественото им разпространяване в природата. Със заповедта се не разрешава събирането на билки от 24 типа лечебни растения от естествените им залежи в цялата страна. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), остър залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, разнообразни типове салеп, жълт мак, бял риган, момина сълза, лечебна ружа и други Някои от тях елементарно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, само че е неразрешено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за персонални потребности.

През тази година са избрани възможни за събиране избрани количества от 11 билки (кг изсъхнало тегло) от естествените им залежи отвън територията на трите национални парка. Към тях спадат лечебна иглика, червен божур, бял пелин, лазаркиня, бясно биле и други Тези количества се разпределят от шефовете на съответните Регионална инспекция за опазване на околната среда на компаниите, подали заявки за прилагане. Изключение и тази година е наричаният с разнообразни имена чай – мурсалски, пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), който е неразрешен за бране даже за персонални потребности на територията на цялата страна. Забраната за бране на лечебното растение за икономически и за персонални потребности е за да се възстановят находищата му в природата. Мурсалският чай се култивира елементарно и е публикуван съвсем във всички частни дворове на селищата към неговото естествено разпространяване. Има доста научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са идентични с тези на растящите в дивата природа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР