По повод на 80 години от рождението на художника и

...
По повод на 80 години от рождението на художника и
Коментари Харесай

Валидираха марка с лика на художника Димитър Трендафилов

По мотив на 80 години от рождението на художника и дълготраен учител в Националната художествена академия Димитър Трендафилов, нощес в арт хранилище и изложба " Червената точка " бе открита ретроспективна галерия с негови произведения от 2000-та година насам. На откриването представител на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията Людмила Зимбилева, ръководител на профилирания експертен съвет по маркоиздаване, валидира марка с лика на художника, нарисуван от Ненко Атанасов, основен помощник в компетентност " Плакат и образна връзка ". Марката е с винетка и номинална стойност от 65 стотинки. Изданието е отпечатано в два разновидността - единият е марката с винетка, а другият е в пощенска целокупност с милезим.

Инициатори и уредници на изложбата са преподавателите в компетентност " Плакат и образна връзка " професор Николай Младенов, професор Георги Янков и доцент-доктор Христина Борисова – дългогодишни сътрудници и другари на Димитър Трендафилов. Преди да си отиде от този свят през март предходната година, преподавателят по шрифт и краснопис, макар влошеното си здраве, е възнамерявал юбилейната си галерия, още от този момент подготвяйки произведения и планове. В момента част от тях могат да бъдат видени в галерията дружно с още над 50 други негови произведения.

Димитър Трендафилов дълги години работи в региона на калиграфията и графиката. Има огромен принос за развиването на националното и международно графично изкуство и значими заслуги в региона на калиграфията и за показване на българската кирилица. Автор е на редица непокътнати шрифтове, проектира графичното оформление на голям брой книги и телевизионни излъчвания. През последните години се занимава най-вече със сериграфия и цифров принт. В професионания си живот има голям брой изложения в България и други европейски страни. През дългата си преподавателска и креативна процедура в Националната художествена академия проф. Димитър Трендафилов е подготвил и въодушевил генерации студенти и художници. Неговият креативен заряд може да бъде усетен в изложбата, открита нощес.

Експозицията в памет на Димитър Трендафилов ще остане в " Червената точка " до 11 ноември тази година.

 1990306
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР