По повод 80-та годишнина от спасяването на евреите в България

...
По повод 80-та годишнина от спасяването на евреите в България
Коментари Харесай

Изложба в София отбелязва големия принос на еврейската общност за страната ни

По мотив 80-та годишнина от спасяването на евреите в България и почитането на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот организацията на евреите „ Шалом “ взаимно със Софийската община показват фотографската документална галерия „ Приносът. Евреите за България “.

Официалното разкриване ще се състои на 4 май 2023 година от 14:00 ч. на столичния „ Мост на влюбените “ до НДК. Посетителите ще се срещнат с приноса на исторически и модерни персони от еврейската общественост, изиграли основна роля в политическия, публичния и културния живот в страната ни.

Автор на текстовете и иконографията е писателката Леа Коен, куратор е издателят Виктория Бисерова, дизайнер е Яна Аргиропулос, консултанти са  Михайлина Павлова, Иванка Гезенко, Наташа Колевска. Използвани са фотоматериали от частни сбирки, архивите на ОЕБ „ Шалом “, вестник „ Еврейски новини “ и списание „ Естрея “, държавна организация „ Архиви “, Българска телеграфна агенция и архива на спектакъл „ Българска войска “.

Photo credit: Издателство " Ентусиаст "

Силно привързани към страната ни, приели културата, езика, публичния живот, евреите от епохи са играли народотворческа роля в историята на България. Със своята горда самостоятелност, възприятие на достолепие и смелост, когато е било належащо, те са се родеели по дух с българите, които са приели като свои братя и сестри.

 Изложбата може да бъде прегледана от 2 до 15 май 2023 година на „ Моста на влюбените “ в София.

Photo credit: Издателство " Ентусиаст "

Photo credit: Издателство " Ентусиаст "

Photo credit: Издателство " Ентусиаст "

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР