По половин минимална заплата ще получат бедстващи след наводненията в

...
По половин минимална заплата ще получат бедстващи след наводненията в
Коментари Харесай

Дават по половин минимална заплата на пострадали от наводненията в Карловско

По половин минимална заплата ще получат бедстващи след наводненията в Карловско. Това заяви на брифинг в село Каравелово регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев.

От Комисията за обществено подкрепяне ще минат по домовете и на бедстващите от наводненията ще предоставят по половин минимална заплата, с цел да посрещнат потребностите си, изясни Стоев, представен от bTV.

Няма починали и потърпевши при наводненията, сподели регионалният шеф на Пловдив. Няколко десетки са настанени в общински здания. Голяма част от избавените и евакуираните са настанени при техни родственици и познати, посочи той. 

По думите му в избавителните действия са употребявани и лодки с изключение на хеликоптери. Стоев благодари на всички, присъединили се в евакуацията на бедстващите. 

" Това беше първият стадий, в този момент следва вторият по обгрижването на избавените. Вече сме и при започване на третия стадий. Започват ремонтни действия, разчистване и обеззаразяване поради огромната заплаха от болести заради насъбраните наноси и дъждовете ", акцентира регионалният шеф на Пловдив.

Гледаме в бъдещето по какъв начин да се създадат нещата, тъй че да няма епидемии и болести, добави той.

Стоев прикани хората да не пият чешмяна вода.

" Натиснал съм още от през вчерашния ден управлението на ВиК-Пловдив да работи интензивно изключително в този регион, защото тук има проблеми с водоснабдяването ", означи Ангел Стоев.

Възстановен е мостът сред селата Богдан и Московец, следва възобновяване на още няколко моста сред селата в региона, сподели той.

" Докарахме много техника, част от нея към момента не можем да използваме, тъй като на някои места има течаща вода и тя би трябвало да се оттече, с цел да влезе техниката, а на други места има тиня и техниката може да затъне ", каза още Стоев.

По думите му в Каравелово сега работят 4 фадроми, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка, 60 доброволци и 60 боеца с 5 резачки. В село Богдан има 4 фадроми, 2 самосвала, един верижен екскаватор, 20 доброволци. В Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 бойци с спомагателен екскаватор и 4 резачки. Очаква се на следващия ден да дойде спомагателна техника.

Стоев изясни, че има увещание от БАБХ, че страната ще се погрижи всички удавени животни да бъдат унищожени по верния метод.

Ще бъдат обследвани и дигите, уточни още регионалният шеф. По думите на Стоев е основана и организация против мародери.

" Държавата в лицето на президента Радев, на премиера Донев, на министъра на защитата Стоянов, на началника на защитата адм. Ефтимов оказват необикновено подпомагане. Аз съм им доста признателен, тъй като всичко това сега наподобява доста по добре от през вчерашния ден и се дължи на помощта на доста ведомства ", акцентира Ангел Стоев.

Приоритетни за общината действия ще са възобновяване на мостовите уреди, пътната настилка, улиците и изцяло или отчасти разрушените домове, разяснява кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Едномесечен е срокът за описването на вредите, само че до края на идната седмица от администрацията ще подадат прелиминарен план с нужните средства. За в този момент има потребност от вода, пакетирани храни и дезинфектанти, добави Кабаиванов.

Първоначалните данни не удостоверяват поголовни сечи в наводнения район, сподели пред публицистите и служебният министър на земеделието Явор Гечев, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му сечището в района е с ниска активност и не би трябвало то има проблем с поголовна сеч.

Гечев изясни, че по 15 метра от всяка страна на деретата е така наречен екологична зона, в която е неразрешено да се пипат дърветата. В момента това цялото нещо в продължение на 15 километра към връх Богдан е в селата, уточни той. Според него в границите на към 26 квадратни километра се е получил водосбор от 200 литра на квадрат дъжд за 4 часа.

Нямаме язовири по пътя на водата, няма канали тук на " Напоителни системи ", това е тежко злополучие, разяснява министърът. Той уточни, че в случай че има нарушавания във връзка с каквото и да е - " нелегално, законно, погрешно боравене със стопанисването на дървата, ще бъдат взети нужните ограничения ".

Има проблем със снабдяването с дървесина, макар че е добита 30 % повече от предходната година, поради липса на въглища, подбудена от затваряне на дружество и липса на доставки от Донбас. Така министърът отговори на информацията от локалното население, че има дефицит на дърва за огрев. Дървесина има, само че тя е издърпвана от промишлеността, сподели Гечев. По думите му е контрактувано с предприятията, че цената и количествата, които използват, ще се понижат на половина в границите на няколко месеца, с цел да се обезпечи дървесина за популацията. В момента имаме колосални количества отпаднала маса и тази дървесина ще бъде прибрана и ще е за локалното население на Карлово, сподели още министърът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР