По покана на организация на евреите Шалом“, кметът на Пловдив

...
По покана на организация на евреите Шалом“, кметът на Пловдив
Коментари Харесай

Кметът запали първата свещ на празника Ханука в Пловдив

По покана на организация на евреите „ Шалом “, кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов бяха посетители на еврейския празник Ханука в Синагога „ Цион “ в Пловдив.
Ханука е един от най-важните еврейски празници. Той се отбелязва на 25-ия ден от месец „ кислев “ по еврейския календар. Традицията е непокътната от хилядолетия във всеки еврейски дом. Това е празник на светлината, в който за здраве, мир и обич в продължение на осем дни се палят осем свещи. Всяка година празникът е на друга дата, защото еврейският календар е лунен, а не безоблачен.
Свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и единствено от нея е разрешено да се възпламеняват останалите свещи. Този свещник се назовава „ ханукия “. Всяка година на Ханука главната свещ се пали от уважавана от еврейската общественост персона.
Тази година достойнството да възпламени централната свещ бе оказана на кмета на града Костадин Димитров. След като възпламени пламъка на „ ханукията “, той насочи благопожелания към пловдивската еврейска общественост за празника, като приключи приветствието си с поздрава на иврит „ Хаг Ханука Самеах! “
Празникът Ханука е отдаден на повторното освещаване на Храма в Йерусалим преди близо 22 епохи. Тогава дребна група евреи се разпалва против най-силната за това време войска, превзела целия Изток. Бунтовниците отпред с Юда Макавей побеждават войските на трима сирийски генерали и освобождават Йерусалим и храма. След успеха на макавеите от храма е изхвърлен езическият олтар и храмът е наново осветлен.
Оказва се, че поробителите са откраднали обичайния свещник „ менора “, а от ритуалното масло е останало единствено за един ден. Тогава се случва знамение и маслото гори и осветява храма цели 8 дни. Затова Ханука се счита за празник на светлините и всяка вечер се пали по една нова свещ, до момента в който станат общо осем.
Ханука е фамилен празник, изключително известен измежду децата, тъй като получават дарове и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се извършват специфични празнични песни. Приготвят се ястия с растителна лой, напомняща за ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки „ латкес “ и поничките с заряд от сладко. За празника се подготвя специфична храна, която е знак на радостни събития и по тази причина е сладка.
Ханукията се слага на перваза на прозореца, като по този метод се извършва заветът „ да се разкрие чудото на всички “. Вярва се, че светлината на Ханука разпръсква злото, по тази причина в предишното е било признато да се оказва помощ на нуждаещите се с пари, с цел да може всеки да си разреши да чества празника. На децата се дават дарове и пари, като част от тези пари би трябвало да се дадат за щедрост – по този начин децата се учат да ръководят полученото и да бъдат великодушни и състрадателни.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР