По покана на министъра на правосъдието Цецка Цачева днес се

...
По покана на министъра на правосъдието Цецка Цачева днес се
Коментари Харесай

Министър Цецка Цачева се срещна със синдикалните организации на затворите и на съдебната охрана

По покана на министъра на правораздаването Цецка Цачева през днешния ден се организира поредна работна среща с представители на Синдиката на чиновниците в пандизите в България /ССЗБ/, Синдикат „ Охрана " и основните шефове на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията " /ГДИН/ Свилен Цветанов и на Главна дирекция „ Охрана " /ГДО/ Георги Жеков. На диалозите участваха още отрасловият заместник-министър на правораздаването проф. Николай Проданов и основният секретар на ведомството Стоян Стоянов, оповестяват от Министерството на правораздаването.

Министър Цачева осведоми участниците в срещата за главните параметри на бюджета на Министерството на правораздаването и по-специално на двете основни дирекции. Бюджетите на ГДИН и ГДО следва да бъдат одобрени от министъра на правораздаването след влизането в действие на Постановлението на Министерския съвет за осъществяване на държавния бюджет на Република България за 2018 година

Бяха откроени следните промени, които се плануват в обществената сфера:
- От 1 януари 2018 година се усилва главното заплащане на всички чиновници в ГДИН и ГДО приблизително с 5 %. Това стана допустимо с увеличение на разноските за личен състав с общо 6 млн. и 600 хиляди лева, утвърдени в бюджета за следващата година. До 29 декември т.г. основните шефове на ГДИН и ГДО следва да показват план на заповеди за установяване размера на възнагражденията по длъжности, както и за размера на новите съществени самостоятелни заплати на чиновниците във всички структури.

- Работата на работната група за правене на плана на Единните правила за изискванията и реда за образуване на спомагателното заплащане за реализирани резултати в служебната активност на чиновниците в двете основни дирекции продължава до изясняване на противоречивите текстове. До 31 януари 2018 година ръководителят на работната група заместник-министър проф. Проданов би трябвало да показа на министъра на правораздаването координиран вид на Правилата. В документа ще се добавят задачите и целите и ще се дефинира редът и критериите за оценка на резултатите от активността и реда за образуване на размера на възнагражденията въз основа на тези резултати.

- Във връзка с предлагането за изменение въз основата за установяване на спомагателни хонорари за работа при характерни условия на труд, основните шефове на двете основни дирекции да предложат разновидности за изменение на заповедите при сегашната конструкция и диференциация, както и с измененията, които оферират, съгласно отговорностите на чиновниците. Въз основа на показаните планове, ще се реши размерът на нужните спомагателни средства за личен състав. Целта е поетапното увеличение на тези хонорари с оглед постигане въз основата, прилагана за чиновниците в системата на Министерство на вътрешните работи.

- През 2018 година се усилва с 1 млн. лв. размерът на разноските за прехрана в ГДИН и ГДО, което ще разреши обезпечаване на нужното материално техническо застраховане, като униформени дрехи, обувки, защитни средства при полагане труд, съгласно спецификите на активността.

По време на срещата бе разисквано и писмото на основния прокурор Сотир Цацаров до министъра на правораздаването с оферти за ограничения за възстановяване на работата в местата за отнемане от независимост. Уточни се да се сътвори работна група, с ръководител проф. Проданов, която да създаде критерии и да предложи план на нормативи за оптимално съответствие на бройка на надзорно-охранителния състав по отношение на бройка на охранявани лишени от независимост, като се отчетат особеностите на режима на всяко съответно място. По останалите рекомендации в писмото на основния прокурор, се направи обзор на подхванатите до момента дейности за тяхното осъществяване, като участниците в срещата се сплотиха към мнението министър Цачева да осведоми основния прокурор за подхванатите ограничения.

В края на срещата правосъдният министър благодари на синдикалните организации за взаимната работа през 2017 година и изрази убеденост, че положителният разговор сред министерството и тях ще продължи в дух на уместност и съгласие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР