По Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са осигурени 27

...
По Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) са осигурени 27
Коментари Харесай

Благоевград е сред 6-те центъра, които ще се изградят по модела на европейските дигитални хъбове с 27 млн. лв.

По Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) са обезпечени 27 милиона лв. за развиване на обществената и солидарна стопанска система, сподели във Варна министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова.

По думите й по оперативната стратегия за развиване на човешките запаси този бранш може да разчита на 43 милиона лв.. Средствата ще бъдат вложени целево в обществени предприятия и обществени нововъведения.

Хората от този бранш на стопанската система ще могат да разчитат на шест центъра, построени по модела на европейските цифрови хъбове във Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград, Ловеч и Габрово. Те ще са значим сътрудник на най-малко 200 предприятия, изясни Шалапатова.

Тя посочи, че средствата по ПВУ ще бъдат разпределяни в няколко направления. Част от тях ще бъдат за дигитализиране на предприятията, с цел да станат високоефективни. Втората задача е те да станат забележими и обществото да осъзнае изгодата от съществуването им, добави министърът. Пари ще бъдат влагани и в повишение на конкурентоспособността на този вид компании.

Шестте регионални хъба ще бъдат сътрудник на съществуващите предприятия, само че ще предизвикват и основаването на нови, което е значимо, тъй като тяхната добавена стойност е висока, сподели още Шалапатова. Според нея новите ограничения са част от политиката за обезпечаване на равни благоприятни условия на хората с увреждания да имат деен трудов живот.

На въпрос за подготовката на бюджета за идната година министърът уточни, че ще има нарастване на средствата за системата. Тя посочи, че министерството упорства освен за повишение броя на обществените услуги, само че и на вложенията в хората. Обученията на работещите в сферата недостигат, а компетенцията на огромна част от обществените служащи не е на задоволително равнище, изясни Шалапатова.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР