По периферията на кръговото кръстовище на площад Екзарх Йосиф ще

...
По периферията на кръговото кръстовище на площад Екзарх Йосиф ще
Коментари Харесай

Шишковата градинка ще стане неузнаваема след мащабен ремонт през есента

По периферията на кръговото кръстовище на площад " Екзарх Йосиф " ще има места за краткотрайно прекъсване, само че не и за паркиране. Пешеходните пътеки ще са повдигнати и на едно равнище с тротоарите. 

Това описа за Радио Варна ръководителят на проектантския екип на рхитектурния проект за ремонта арх. Жулиан Начев. Местата за отдих на Шишковата градинка и по ул. " Михаил Колони " ще бъдат увеличени. 

Предвидено е и засаждането на 25 нови дървета. С напълно с нова визия ще бъде и чешмата с минерална вода. Тя ще е направена от доста издръжлив нов тип бетон, ще има няколко чучура, като проектантите оферират за улеснение водата да се пуска с настъпване на бутон на земята. Предвидено е ефектно " водно огледало " - водата в него ще се стича отвесно и ще циркулира сходно на декоративните фонтани, с цел да няма непотребен разход, описа още арх.Начев. 

Кръговото кръстовище на Шишковата градинка ще има велоалея, която ще се спуска по ул. " Михаил Колони " към Морската градина. В момента в тази част на ул. " Колони " са начертани паркоместа към синята зона, които ще бъдат преобразувани в двупосочна велоалея, посочи проектантът. Засега други подходи към велоалеята не са планувани, заради неналичието на идея за построяването й от страна на общината. 

Но това занапред следва, а съществуващите асфалтови настилки по улиците " Стефан Караджа ", " 27 юли ", " Св.Климент " разрешават полагането на маркировка без смяна на ширината на платната.Общата стойност на ремонта е  1 386 500 лева,  обезпечени по Оперативна стратегия " Региони в напредък " и съфинансиране от община Варна. 

Проектът печели Първа премия в конкурс за благоустройство на зоната на Шишковата градинка, разгласен през 2014 година от община Варна. Проектантският екип е в състав арх.Жулиaн Начев, арх.Калоян Димов и откривателят на Стара Варна Християн Облаков. Печели и поради това, че отбелязва тогавашната трета крепостна стена на града, която " върви " паралелно на днешната ул. " 27 юли " и приключва в края на ул. " Михаил Колони ", до Морската градина. По план тя ще бъде обозначена със светеща линия. 

Предстоящият ремонт е компилация сред нашия план и този за реорганизация на чешмата, който през 2014 година Спечели втора премия. Негови създатели са арх.Михаела Петрова и арх.Ирина Русанова, означи още арх.Начев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР