По Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5

...
По Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) се отпускат близо 5
Коментари Харесай

Отпускат се 5 млн. лв. за Шабленското и Дуранкулашкото езеро

По Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) се отпускат близо 5 млн. лева за Шабленското и Дуранкулашкото езеро, а Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна ще бъде бенефициент на финансирането. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на инспекцията в предпазената околност „ Шабленско езеро “, разпоредена от премиера Бойко Борисов. Министър Димов посочи, че по предпочитана ос „ Биоразнообразие “ на ОПОС е очакван финансов запас от 22 млн. лева за природозащитни действия във влажни зони.

,,Дойдох персонално да ревизира сигналите за обстановката на Шабленското езеро. Ние сме на мястото, което е отворено за източване на част от водата. На процедура това се прави от години и не опонира на проекта за ръководство на предпазената околност – при избрани обстановки е възможно да се понижи равнището на водата. При приемането на смяната в проекта през 2016 година е направена консултация с Института по рибни запаси, съгласно който подобен вид действия би трябвало завърши преди 1-ви април'', изясни министър Димов. Той добави, че срокът е подобен, с цел да може езерото да се възвърне по отношение на размножителния интервал на рибите и птиците. Затова разрешенията, които се издават от Регионална инспекция за опазване на околната среда при спешни обстановки, изискват дейностите да приключат до 15 март. В случая те са завършили преди края на февруари, изясни министърът.

,,Отварянето на езерото е станало в сектора с най-тясна линия сред морето и езерото за запазване на дюнните естествени местообитания'', посочи министър Димов.

,,От 20 години всяка година вършим това стартиране заради високите равнища само че водите, които наводняват постройките. Изпускането беше на 15 февруари'', изясни Кралю Кралев, шеф на държавната резиденция в Шабла.

Във връзка с информацията за пожара в предпазената околност министър Нено Димов съобщи, че Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна е била осведомена откакто пожарът е бил сподавен – на 4 март. На място от специалистите на екоинспекцията е открито, че към 5 дка от предпазената територия са опожарени, другите са отвън нея. Не са открити бедстващи животни. Подаден е сигнал до прокуратурата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР