По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г." /ОПИК/ до

...
По Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г." /ОПИК/ до
Коментари Харесай

С 1.2 млрд. лв. са подкрепени фирмите ни по ОП Иновации и конкурентоспособност

По Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 година " /ОПИК/ досега са подкрепени близо 2500 български предприятия. Договорените средства са към 78% от бюджета на програмата, а изплатените възлизат на 1.2 милиарда лева или над 45% от бюджета й. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова по време на Годишното осведомително събитие на ОПИК (2014-2020 г.).

Високият % на асимилиране на средствата, както в границите на предходния програмен интервал, по този начин и в сегашния, слага оперативната стратегия на едно от първите места, както на национално, по този начин и на европейско равнище, по сполучливо осъществяване.

Съгласно осъществена оценка на макроикономическите резултати от осъществяването на ОПИК се регистрират и първите краткосрочни резултати от осъществяването на програмата по макроикономически индикатори, като най-значително е отражението върху частните вложения, което е 2.4 на 100.

Реалните резултати за компаниите съгласно анализите на министерството демонстрират, че за последните две години растежът на приходите на предприятията, подкрепени по ОПИК е близо 3% повече по отношение на междинните за страната. Нарастването на вложенията в дълготрайни материални активи на подкрепените от ОПИК предприятия е над 40 %. "Това е неведнъж по-висок % по отношение на междинния % на осъществените вложения в активи от всички предприятия в народен мащаб, за същият интервал от време, който доближава едвам 7.4 на 100 ", означи заместник-министър Иванова. Според нея броят на подадените поръчки за патент от подкрепените по ОПИК предприятия е съвсем 50% от средногодишния брой на записаните патенти в народен мащаб.

Директорът на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност " Смилена Костова акцентира, че през идната година се чака да бъдат отворени за кандидатстване процедури за "Стимулиране внедряването на нововъведения от съществуващи предприятията ", по която бюджетът е 60 млн. евро, както и процедура, ориентирана към дигитализацията на МСП, с бюджет 30 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР