По някои параметри замърсяванията на части от дъното на Варненското

...
По някои параметри замърсяванията на части от дъното на Варненското
Коментари Харесай

Замърсяването по дъното на Варненското езеро по някои показатели надхвърля европейските норми

" По някои параметри замърсяванията на части от дъното на Варненското езеро надвишават 3-4 пъти европейските правила ", сподели проф. доктор Тодор Ганчев, заместник-ректор на Техническия университет в крайморския град и началник на план, ориентиран към повишение знанията за средата в акваторията.

Резултатите от изследванията на учените бяха показани през днешния ден на среща във висшето образователно заведение, която събра представители на общините към езерото, на държавни и локални институции, на бизнеса и обществеността.

Проф. Ганчев посочи, че такива проучвания не са правени от близо 30 години. Проектът е финансиран по програмата за морско дело и риболовство, като изследванията на дъното са осъществени главно в региона на каналите, които свързват езерото с Варненския залив, и на село Казашко.

" Има места, където има нараснало съществуване на мед и желязо, на други са утаени нефтопродукти, добави Ганчев. Той посочи, че е проучвано дъното, а не водата, защото тя циркулира и при нея динамичността на индикаторите за замърсяване е огромна.

Резултатите от плана в действителност са мотив да мислим за бъдещето ", добави ученият. Според него, в случай че в този момент не бъдат взети никакви ограничения, до 5-10 години нещата ще деградират и може да се стигне до най-неприятния вид - езерото да стане неизползваемо.

" Варненското езеро е част от екосистемата на огромния град ", сподели още Ганчев. Според него в случай че бъдат взети ограничения, след няколко години обстановката ще бъде качествено друга и ще могат да бъдат осъществени разнообразни бизнес благоприятни условия - от развъждане на аквакултури до създаване на туристически атракции. Той посочи, че в границите на направените изследвания са посочени главните замърсители на езерото, в това число и нерегламентирани.

" Нашето предложение е да бъдат основани работни групи, които да разработят планове за почистването на езерото ", добави Ганчев. Според него пари могат да бъдат обезпечени посредством европейските финансови принадлежности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР