„По новия указ, издаден от президента на Руската федерация, първи

...
„По новия указ, издаден от президента на Руската федерация, първи
Коментари Харесай

Пламен Данаилов разкри защо Русия „врътна кранчето“ само на България и Полша

„ По новия декрет, публикуван от президента на Руската федерация, първи за заплащане се падаше на България и на Полша. Ние бяхме с падеж на 27.04. дружно с Полша. След като Европейската комисия е решила, че заплащането по нововъведението, заложено и показано в указа от президента на Руската федерация, нарушава глобите, ние не изпълнихме заплащания по новата препоръчана скица. Следващи такива падежи ще стартират от края на тази и началото на идната седмица за други европейски страни, в случай че не изпълнят настояванията по контракта, ще им бъдат наложени наказания и на тях ще им бъде спрян газът “, посочи той.

„ България не получи изключение от оповестеното цялостно ембарго за съветски нефт в Европейския съюз, за разлика от Унгария и Словакия, тъй като ние имаме пристанище и сме с изход към море. Това беше претекстът да не ни бъде обещано такова изключение “, посочи Данаилов.

„ От „ Нефтохим “ споделят, че не могат за толкоз къс интервал от време - до края на годината, да пренастроят предприятието да работи с различен тип недопечен нефт, по тази причина желаят да получим и ние спомагателен период, като другите страни - краят на 2023 или 2024 година. Тук е значимо да разберем допустимо ли е, или не, т.е. едно без значение мнение от самостоятелни експерти и специалисти, дали в действителност „ Нефтохим “ не може да работи без съветски нефт “, продължи зам.-министърът.

По думите му изпълнителната власт е взела решение да изиска такова изключение на база получените документи от рафинерията, че им би трябвало по-дълъг период за пренастройване: „ Това изисква и малко по-сложна логистика, тъй като доставката от другаде ще отнеме повече време. Тук има и подобен развой на чисто комерсиално приспособяване “.

Според Данаилов страната ни също има късмет да получи от Европейската комисия правото на изключение: „ Би трябвало да получим, тъй като в случай че няма гориво от рафинерията, това ще оскъпи доста за крайните консуматори, т.е. на бензиностанциите, високите цени в допълнение ще подсилят инфлацията. България ще наложи несъгласие, в случай че не получим такава спомагателна пролонгация “.

Той заяви още, че първите два танкера с полутечен газ от Съединени американски щати се чака да дойдат при започване на юни, а страната ни от юли ще получава цялото контрактувано количество природен газ от Азербайджан.

„ Цената на азерския газ се пресмята по формула, т.е. тя не е закрепена, само че все още формулата, както се пресмята, е по-ниска от доставките на „ Газпром “, разяснява той.

По отношение на готовността на бизнеса за народен митинг на 18 май поради високите цени на газа и тока, Данаилов разяснява: „ Нека да разгледаме данните, с които разполагаме. Към края на първото тримесечие България бележи исторически най-високия си експорт. Българските предприятия освен, че работят по-добре, само че и съумяват да бъдат много по-конкурентоспособни, тъй че да изнасят повече продукция. Всички износи във всички бизнеси бележат по-голям растеж от формалната инфлация, като се изключи бизнеса, обвързван с торовите фабрики заради ремонт на едно от огромните предприятия. Бизнесът твърди, че има дефицит на работна ръка. Приветстват се украинските бежанци, като бизнесмените се надяват те да останат в България и да стартират работа. Това, което им беше препоръчано, постигнатата междинна цена след обезщетения да бъде поставена като най-малък предел и над тази цена да получават обезщетения. Не разбираме претекстовете им да не се съгласят с тези оферти. Ще има още диалози. Българският бизнес би трябвало да се възползва от всички европейски стратегии, които му се оферират за енергийна успеваемост. Трябва да се мисли освен по какъв начин някой да им понижи разноските, а и те да помислят по какъв начин могат да ги понижат. Енергийната успеваемост предлага схеми за финансиране “.

Що се отнася до предлагането на България Европейската комисия да разреши рухване на акцизните ставки за тока и газа, зам.-министърът уточни: „ Ще отнеме по-продължителен интервал от време, само че мисля, че ще успеем да реализираме единодушие “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР