По нови правила ще се отпускат заплатите на сезонните работници

...
По нови правила ще се отпускат заплатите на сезонните работници
Коментари Харесай

Йордан Арабаджиев: Международните шофьори не могат да се съпоставят с останалите командировани работници


По нови правила ще се отпускат заплатите на сезонните служащи в Европейски Съюз, взеха решение обществените министри на страните-членки. По-високи заплати за хиляди българи, които работят в чужбина, би трябвало да станат факт, откакто в понеделник вечер бяха признати нови правила за заплащането на труда. Според новите правила сезонните служащи към този момент ще получават суми, каквито взимат и локалните. В момента практиката е източноевропейците да получават по-малко. Заетостта зад граница би трябвало да трае не повече от година, само че в обособени случаи ще се разрешава работата да продължава с шест месеца повече. Засега транспортният бранш е изключен от новите правила.

Международните водачи не могат да се съпоставят с останалите командировани служащи. Това изясни в изявление за предаването " Нещо повече " по стратегия " Хоризонт " Йордан Арабаджиев , изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи:

През последните няколко месеца се водят доста яростни полемики за интернационалния превоз - дали би трябвало да бъде в обсега на главната инструкция за командироване. Нашето предпочитание и нашата цел беше то да бъде изключено, тъй като то не е съпоставимо с останалите командировани служащи, които са сезонни служащи. Шофьорите от интернационалния превоз могат за няколко дни да влязат в няколко страни и заради тази причина за тях би следвало да бъде въведено характерно законодателство. Заплатите на интернационалните водачи както в западните компании, по този начин и във компаниите от Централна и Източна Европа са почти идентични. Разликата е не повече от 5%, тъй че не това е повода превозвачите от Централна и Източна Европа да заемат сериозен дял от пазара. Причините са сложни.

Цялото изявление с Йордан Арабаджиев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР