По-ниските температури може и да не стоплят сърцето ви, но

...
По-ниските температури може и да не стоплят сърцето ви, но
Коментари Харесай

Учени с интересно откритие как студът влияе на продължителността на живота

По-ниските температури може и да не стоплят сърцето ви, само че могат да допринесат за по-дълъг живот .

Някои проучвания оферират аргументи, заради което това събитие е допустимо. Учени от университета в Кьолн, Германия са провели опити с червеи, с цел да разпознават още вероятни аргументи : студът задвижва развой, посредством който развалените протеини се отстраняват от клетките.

Няколко невродегенеративни болести, които могат да се проявят с напредването на възрастта, като Алцхаймер и Паркинсон, са свързани с натрупването на „ неприятни “ протеини, тъй че разбирането на това по какъв начин температурата въздейства на този развой е забележителна стъпка напред във връзка с намирането на способи за евентуално закъснение или даже прекъсване на тези положения.

Малко евентуално е седенето на студено да бъде лечебен метод  в скоро време, само че разбирането на процесите, които ниските температури провокират, може да ни помогне да разработим целеви лекувания.

Being cool: how body temperature influences ageing and longevity
— 4WSStaffing (@WSStaffing)

„ Екстремно ниските температури са пагубни, само че умереното намаление на телесната температура може да има удобен резултат за организма “, пишат учени.

„ Въпреки че резултатите на ниските температури върху дълголетието бяха докладвани преди повече от век, малко се знае за това по какъв начин въздействат върху продължителността на живота и здравето. “

Учените организираха проби върху червея Caenorhabditis elegans и върху култивирани човешки кафези и откриха, че по-ниските температури водят до премахване на протеинови бучки, които се натрупват в скотски и клетъчни модели на амиотрофична латерална склероза (ALS) и заболяването на Хънтингтън .

Изследването е направено посредством структури, наречени протеазоми, които разграждат протеиновите боклуци на червеите от типа протеазомен активатор, който те имат, сходен на открития при хората. Необходимо е единствено умерено намаление на температурата, с цел да накара активатора да проработи и да почисти евентуално рисковото струпване на протеин.

Екипът е разкрил, че посредством генно инженерство може да се усили интензивността на протеазомата и да се реализира същият резултат без изстудяване. Това покачва опцията за лекувания, които могат да поддържат тези протеазомни активатори да работят без значение от температурата на тялото.

„ Тези резултати демонстрират по какъв начин в хода на еволюцията студът е запазил въздействието си върху регулирането на протеазомите, като има лечебни последици за стареенето и обвързваните с него болести “, споделя биологът Дейвид Вилчез от университета в Кьолн, Германия.

Това е вълнуващо изобретение защото C. elegans имат доста общо с хората, в това число метода, по който протеините им се слепват дружно (червеят постоянно се употребява в проучванията, тъй като имаме някои значими генетични прилики ).

Все още обаче, има какво да се открива за връзката сред по-ниските температури и стареенето . Средната вътрешна температура на човешкото тяло непрекъснато понижава през десетилетията, което може да е повлияло на увеличението на продължителността на живота.

Чрез по-подробното проучване на това какво тъкмо стои в основата на тази връзка, учените се надяват, че PA28γ/PSME3 протеазомният активатор може да бъде един от пътищата към стареенето по по-здравословен метод .

Cold Temperatures Seem to Have a Mysterious Effect on Longevity
— ScienceAlert (@ScienceAlert)

„ Вярваме, че тези резултати могат да бъдат приложени към други невродегенеративни болести, свързани с възрастта, както и към други скотски типове “, споделя Вилчез.

Изследването е оповестено в Nature Aging.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР