По-ниските данъчни ставки на ДДС остават в сила до края

...
По-ниските данъчни ставки на ДДС остават в сила до края
Коментари Харесай

Ниският ДДС остава до края на годината

По-ниските данъчни ставки на Данък добавена стойност остават в действие до края на годината, като се изключи Данък добавена стойност за газа, който от 1 юли се връща на общоприетата ставка от 20%, твърди финансовия министър. Но не стана ясно дали и Данък добавена стойност за парното ще се върне на общоприетото равнище от 20%. За заведенията за хранене и спортните уреди по-ниската ставка на Данък добавена стойност ще бъде непокътната до края на годината. Не е редно в средата на годината да бъдат променяни ставки, изясни министърът.
Проектът на бюджет за 2023 година е създаден при планиран БВП (БВП) от 184,48 милиарда лева, каквато беше прогнозата и на служебното държавно управление. Очакваният растеж на Брутният вътрешен продукт е 1,8%, а прогнозната средногодишна инфлация е 7,8%. Бюджетът е създаден при недостиг от 4,582 милиарда лева Това съставлява недостиг от 3% на начислена основа съгласно методологията на Европейски Съюз, и недостиг от 2,5% на касова основа.
Очакванията са до края на годината да получим втория транш на парите по Плана за възобновяване и резистентност. За да получим парите би трябвало да бъдат изпълнени 33 ограничения. Но даже и да не получим тези пари, това ще се отрази единствено на осъществяването на бюджета на касова основа, а не на недостига на начислена основа, който би трябвало да е под 3%, с цел да осъществим критериите за еврозоната. С квалифицирания бюджет за 2023 година средствата за бедствия и повреди са увеличени до 130 млн. лева От тях 60 млн. лева към този момент са изхарчени и ще останат 70 млн. лева, които може да бъдат употребявани за покриване на вреди от последните наводнения и за възможни бедствия до края на годината.
Като % от Брутният вътрешен продукт дългът в края на годината ще остане на равнището от миналата година. Но в безспорен размер държавният дълг ще нарасне с размера на недостига, т.е. с 4,486 милиарда лева Бюджетът би трябвало да бъде импортиран в Народното събрание през първата седмица на юли и да влезе в действие от 1 август.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР