По-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби са заложени в

...
По-ниска скорост по магистралите и по-високи глоби са заложени в
Коментари Харесай

Секира на пътя: МВР точи ножа за нарушителите – глобите скачат до небето

По-ниска скорост по автомагистралите и по-високи санкции са заложени в предложенията на Министерство на вътрешните работи за промени в Закона за придвижване по пътищата. Завишени наказания се плануват и за пешеходците, заяви БНР.

Мерките ще се разискват, преди да бъдат препоръчани за гласоподаване.

Двойни и тройни стават глобите за систематични тежки нарушавания. Едно от тях е така наречен гонка. Освен сериозната санкция, шофьорската брошура ще се лишава за три години.

Глобата за шофиране без брошура ще е 600 лева, когато лидерът е с централизация на алкохол 0,5 промила или е използвал опиати.

Също 600 лв. става санкцията за превишаване над 40 км/ч на скоростта в обитаемо или превишаване на позволената скорост от 50 км/ч в отвън обитаемо място. Освен санкцията, се предлага да не употребяваме колата си два месеца.

Сто лв. става санкцията, в случай че не минем в точния момент през техническия обзор.

Сто лв. е санкцията и в редица други случаи. Сред които погрешно паркиране, игнориране на преимуществото, погрешно включване в придвижването, погрешно престрояване, маневриране, влизане против забранителен знак.

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предопределени единствено за пешеходци, тротоари става 150 лв.. Толкова ще е и санкцията за пешеходците в случай че не пресичат вярно.

150 лева е санкцията за пасажер, който не си поставя защитен колан или не носи каска.

Три месеца може да останем, без кола в случай че нямаме регистрационни табели, откажем да спомагаме на КАТ или не помогнем при пътнотранспортно произшествие (ПТП). Освен без кола, в тези случаи ще се разделим непосредствено и с 200 лв..

Най-малкото нарастване на санкциите е при липса на наложителните документи за колата. Глобата става от 10 на 30 лв.. Толкова е санкцията и за велосипедист без светлоотразителна жилетка.

Вдигането на санкциите е поради актуализацията на междинната брутна работна заплата в страната, изясняват настояванията за промени от Министерство на вътрешните работи.

Заради високата смъртност през последните 11 години по автомагистралите ведомството предлага оптималната скорост там да е 130, а не 140 км/ч.

Министерство на вътрешните работи предлага по автомагистралите и скоростните пътища да се движат транспортни средства, чиято градивна оптималната скорост надвишава 70 км/ч. Към момента тя е 50 км/ч.

Проектът за промени планува фишовете за нарушавания да се връчват персонално на нарушителя против автограф, при потреблението на административна услуга или електронно.

Ако платим до седмица, ще платим единствено 80 на 100 от размера на санкцията. Ако не сме платили санкциите, няма да можем да минем на обзор, сочат предложенията на Министерство на вътрешните работи.

За публичното разискване Министерство на вътрешните работи дава месец.

С предложенията за промени ще отпаднат хартиеният наследник ваучър и стикерът за „Гражданска отговорност“.

Фишовете ще се смятат за връчени, в случай че бъдат платени онлайн, с карта.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР