По непотвърдена информация изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали

...
По непотвърдена информация изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали
Коментари Харесай

Така ли ще изглежда началото на сезон 2024 във Формула 1?

По непотвърдена информация изпълнителният шеф на Формула 1 Стефано Доменикали към този момент е показал предварителна версия на календара за сезон 2024 на тимовете. Това се е случило по време на уикенда за Гран При на Австралия в Мелбърн предходната седмица.

Подробности за цялостната визия на календара към момента няма, само че в обществените мрежи се появиха спекулации по какъв начин би изглеждала началната фаза на акцията. Според слуховете сезонът ще започва с Гран При на Саудитска Арабия на 3 март, а седмица по-рано ще се организира и единственият предсезонен тест, който още веднъж ще бъде в Бахрейн.
 Гран При на Саудитска Арабия ще открие сезон 2024 във Формула 1 Гран При на Саудитска Арабия ще открие сезон 2024 във Формула 1
След надпреварата в Джеда керванът ще се насочи към Мелбърн за Гран При на Австралия на 17 март. Само седмица по-късно би трябвало да се организира и Гран При на Китай, която за последно бе част от календара на Формула 1 през 2019 година, защото през последните четири сезона надпреварата в Шанхай отпадна от графика на шампионата поради COVID-19.
 Защо Формула 1 не размени Гран При на Китай? Защо Формула 1 не размени Гран При на Китай?
След надпреварата в Китай ще бъде и първата по-голяма смяна в графика на Формула 1, защото четвъртият старт за сезона ще би трябвало да бъде Гран При на Япония на пистата „ Сузука “. За изместването на старта в Страната на изгряващото слънце се заприказва още през предходната година, когато конкуренцията бе мощно повлияна от проливните дъждове, които са типични за Япония през октомври. Изместването на Гран При на Япония за края на март или началото на април би трябвало да понижи вероятността мощни дъждове да въздействат на провеждането на спортния уикенд.

Намеренията на притежателите на Формула 1 бяха и Гран При на Сингапур също да бъде изместена за началните стадии на шампионата, още веднъж заради същите аргументи. Организаторите на надпреварата на „ Марина Бей “ обаче са били твърдо срещу тази концепция и по този начин упованията са надпреварата в югоизточна Азия да резервира своята обичайната дата в края на септември или началото на октомври.
 Гран При на Сингапур продължи контракта си за домакинство на Формула 1 Гран При на Сингапур продължи контракта си за домакинство на Формула 1
Състезанието за Гран При на Бахрейн пък, с което стартираха последните три сезона във Формула 1, е доста евентуално да бъде изместено за финалните стадии на шампионата и по този начин сезонът да приключи с три следващи старта в Близкия изток – Катар, Бахрейн и Абу Даби. Причината Гран При на Бахрейн да бъде изместена за заключителните стадии на сезона е мюсюлманския празник Рамадан, който следващата година ще бъде от 10 март до 8 април. В този интервал в Близкия изток няма по какъв начин да се организират спортния мероприятия от ранга на Формула 1, а след края на Рамадан времето ще стане прекомерно горещо, с цел да бъде допустимо провеждането на Гран При на Бахрейн преди есента.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР