По Националния иновационен фонд са инвестирани над 48 млн. лв.

...
По Националния иновационен фонд са инвестирани над 48 млн. лв.
Коментари Харесай

До 500 хил. лв. ще могат да ползват техпроекти по Националния иновационен фонд

По Националния иновационен фонд са вложени над 48 млн. лева допълнително от 450 софтуерни планове за последните години. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на представянето на разпоредбите за кандидатстване за Деветата сесия на фонда, която ще започва идващия месец. В събитието присъединяване взеха и изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия Габриела Козарева, нейният заместител Александър Минев, представители на бизнеса, научните среди, и други

„ Основен приоритет за нашия екип бе да създадем цялостен обзор на разпоредбите, по които се организира НИФ и да създадем всичко по силите си да ги подобрим “, сподели Александър Манолев, представен от пресцентъра на ведомството си. По думите му Деветата конкурсна сесия ще се организира по нова, детайлизирана методология, която е била авансово разисквана с бизнеса и научните среди.

„ По новата процедура бизнеса и науката ще могат да се възползват от близо 5 млн. лева финансиране, като оптималната безплатна помощ за един план ще бъде до 500 хиляди лева “, посочи икономическият заместник-министър. Той подчертава, че главната цел е процедурата да обхване оптимално необятен кръг от заинтригувани и показа някои от главните промени в разпоредбите за кандидатстване.

В признатите правила за ръководство на средствата по НИФ се усъвършенстват периодите и метода на следваща оценка. Предвижда се и понижаване на разноските за дълготрайни материални активи по плановете от 60% на 50%. Целта е да се насърчи интелектуалния труд, а не вложенията в готово съоръжение. В същата логичност са направени и промени, които плануват до 10% от средствата да се употребяват за външни услуги (до в този момент този % е бил 25). Така ще се таргетират по-добре и евентуалните претенденти, с цел да отговорят на стратегическите цели на Националния иновационен фонд.

С цел повишение на качеството на плановете, които се финансират, се усилват нужният брой точки за класирането им – от 60 на 70. Разписват се и подробни правила за дейности при догадка, двама претенденти да са получили равни оценки. Ще се сътвори и лист с аварийни планове, които са получили сред 60 и 70 точки като те ще бъдат финансирани, в случай че остане разполагаем финансов запас или някой от спечелилите претенденти се откаже.

„ Мотивирани сме да проведем по най-хубавия метод конкурсната сесия и да не повтаряме позволени неточности през предишните години “, уточни изпълнителният шеф на ИАНМСП Габриела Козарева. По думите ѝ организацията се е пробвала да се съобрази с всички получени мнения и прикани бизнеса и представителите на научните среди от в този момент да изпращат оферти, които да бъдат взети поради при идната процедура, която ще се организира следващата година. Тя пожела и триумф на всички претенденти.

От през днешния ден започва осведомителната акция за Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, която ще обхване редица градове в България. Проектните оферти ще бъдат набирани от 25 юни до 25 юли. Основната цел на фонда е повишение на конкурентоспособността на българската стопанска система посредством стимулиране и поощряване на научноизследователската и развойна активност на предприятията и стимулиране на съдействието наука-бизнес.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР