По-малко текущи оценки по учебните предмети, различни дни за националното

...
По-малко текущи оценки по учебните предмети, различни дни за националното
Коментари Харесай

МОН обяви нов график за изпитите през учебната 2023/2024


По-малко настоящи оценки по образователните предмети, разнообразни дни за националното външно оценяване в 7. и 10. клас и по-късни дати за изпитите за седмокласниците. Тези промени в организацията на образователния развой разгласи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той още веднъж акцентира, че за екипа на Министерството на образованието и науката е от първостепенна значимост да постави основите на стратегическа смяна в метода, по който се приготвят учениците, а оттова – и в метода на оценяването им.

Важна смяна, върху която министърът подчертава, е намаляването на минималния брой на настоящите изпитвания по модулите (от 2 на 1) и по образователните предмети, изучавани с 4 и повече часа седмично (от 4 на 3). Това ще стане с изменение на Наредба №11 за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Предвижда също да се даде опция за ангажиране на учениците с изследователска планова активност, която може да отнеме и по-продължителен интервал.

Датите за Националното външно оценяване на седмокласниците през идната образователна година се изместват с една образователна седмица по-късно, с цел да имат повече време за подготовка, заяви проф. Цоков. Заедно с това се разделят изпитите на 10-класниците, като те ще се организират в разнообразни дни, а не както до в този момент – по едно и също време. „ По този метод ще се облекчи и организацията в редица учебни заведения в дните на изпитите “, изясни министърът.

„ За първия месец, в който екипът ни работи, успяхме да набележим тези промени, които могат да стартират да работят още от идващата образователна година. Заедно с това продължава работата и по стратегическите промени, които да стартират по-сериозна промяна “, изясни проф. Галин Цоков и анонсира, че до края на седмицата ще бъдат оповестени за публично разискване и промени в образователните стратегии.

Решен е казусът с финансирането на работата на просветителните посредници в системата на предучилищното и учебното обучение, заяви още министърът. Средствата за тази година ще бъдат обезпечени от бюджета на МОН, а за идната ще бъдат отпуснати целево малко над 10 млн. лева от държавния бюджет. В наредбата се вкарва нов детайл за финансиране на учебни заведения и детски градини с централизация на деца и възпитаници от уязвими групи, посредством който ще се дават целево средства за назначение на просветителни посредници, обществени служащи и помощници на учителя, в границите на избраните с работни места за тези чиновници. „ Радвам се, че успяхме бързо да намерим решение, тъй като имаше заплаха активността на посредниците да блокира “, изясни проф. Цоков. Благодарение на тяхната работа в системата на образованието са обхванати 2 800 възпитаници, застрашени от отпадане. Борят на достигнатите родители от просветителните посредници е над 14 хиляди

Създава се картата, наречена и съкровищница, на нововъведенията в нашите учебни заведения. Това сподели още министър Цоков. По думите му към този момент е завършило обобщаването на информацията като в нея е разказан характерът и срокът на деяние на съответната иновация. „ През идващите седмици следва образно да се показа по-добре и по-оперативно тази информация, с цел да може всеки учебен шеф, преподавател или специалист в региона на образованието, с едно кликване да види характера на нововъведението, която се осъществя в съответното учебно заведение “, изясни министър Цоков. Той акцентира, че ще се даде опция нововъведенията, които се случват в последните години в нашата просветителна система, да бъдат по-видими и оценени от специалисти в региона на образованието и по този начин бъдат по-лесно мултиплицирани и в други просветителни организации.

Министър Цоков показа и нов модул в програмата „ Иновации в деяние “, който е ориентиран към основаване на пет учебни лаборатории за нововъведения в границите на просветителната система. Те ще бъдат закрепени в пет обособени учебни заведения, които най-добре осъществят нововъведения в съответната област. Лабораториите ще са в посоки, значими за смяната в нашата просветителна система като да вземем за пример предприемачество и финансова просветеност, зелена сила, планово основано образование и интегрирано познание. В рамките на тези лаборатории ще бъдат привлечени учители и шефове от други учебни заведения, с цел да могат да видят по какъв начин се случват нововъведенията в съответното учебно заведение. „ Главната цел тук е това, което се прави сполучливо в обещано учебно заведение, да може да се осъществя и в останалите “, изясни министърът.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР