По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа

...
По-малко от месец преди окончателното приключване на 26-та Национална антарктическа
Коментари Харесай

Христо Пимпирев докладва за успешно изпълнение на задачите на полярниците ни на Антарктида


По-малко от месец преди окончателното привършване на 26-та Национална антарктическа експедиция, от базата ни „ Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, получихме информация за осъществяването на научната и логистична стратегия, заяви през днешния ден ръководителят на експедицията проф. дн Христо Пимпирев.

Геолозите доктор Камен Бонев, доктор Дочо Дочев и доктор Стефан Велев, след седмичен престой при неподходящи условия в палатка на полеви лагер в далечен неразучен до момента регион, са се завърнали в базата с огромно количество мостри на вкаменелости и рудни потребни изкопаеми. До завръщането им в България, след идно облитане с дрон и няколко доуточняващи маршрута, ще бъде направена детайлна геоложка карта на упоменатия регион, заяви Пимпирев.

Осемте робота и три Arduino платки със датчици, занесени на Антарктика по българско-португалски план с участници Людмила Филипова и проф. Нуно Перейра бяха сполучливо съединени и пуснати да събират данни. Машините са снабдени със датчици, посредством които мерят температура, налягане, мокрота, слънчева радиация, височина, GPS данни. След привършване на експедицията, роботите ще бъдат предоставени на три български и две португалски учебни заведения, в които учениците ще се учат да програмират и мерят данни, все едно са на Антарктика. По плана се снима и 3D видео, посредством което със специфични очила децата ще могат да се придвижват на ледения континент във виртуална действителност.

По мониторинговия интернационален план, изследващ климатичните промени двама учени от Испания и един от Аржентина с българска логистичната поддръжка с моторни шейни и лодки, в региона на нашата и прилежащата испанска база, е инсталирана прецизна научна инсталация с самостоятелно зареждане, която ще предава получените сензорни данни и в интервала на южната зима, когато двете бази са необитаеми и консервирани, рапортува още полярник номер едно.

Двамата турски учени, участващи в експедицията са пред довеждане докрай на плановете си за позициониране (точност на cm), благодарение на GNSS-PPP сигнал и проучване на екологични и климатични въздействия върху морски и сухоземни утайки на острова.

Паралелно, логистичният екип - инж. Йордан Йорданов, Станимир Модев, инж. Мирослав Цвятков, Николай Николов, доктор Мартин Любомиров, e присъединил в енергийната мрeжа въз основата нов 60-киловатов дизелов генератор и следва монтиране на фотоволтаични панели. Завършено е построяването на необятен хангар за лодки и шейни и следва консервирането въз основата за идната астрална зима.

Всички участници са в положително здраве и чакат с неспокойствие завръщането си в България, рапортува още проф. Христо Пимпирев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР