По-малко от месец преди началото на новата учебна година няма

...
По-малко от месец преди началото на новата учебна година няма
Коментари Харесай

Как ще започне новата учебна година - присъствено или пред компютрите?

По-малко от месец преди началото на новата образователна година няма финален отговор на въпроса присъствено или онлайн ще стартира тя.

Утре проектът на просветителното министерство ще бъде разискван със обществените сътрудници и здравните управляващи, потвърдиха за bTV от МОН.

На 15 септември учебните заведения са готови да стартират при всички форми на образование – и присъствено, и онлайн.
Снимка: bTV
Според проекта, който не е финален, при зелен сюжет шефът ще сложи под карантина цялата паралелка, при положение, че дете или преподавател е с позитивна проба, а в случай че контактен е единствено един възпитаник - то единствено той ще учи онлайн.
Снимка: bTV
При повече болни вървим към ротация на учениците в междинните и горните класове, а дребните деца - единствено в краен случай.
Снимка: bTV
С над 250 болни на 100 000 ограниченията са сходни - шефът предлага учебното заведение да мине електронно. Бургас и Велико Търново да вземем за пример към този момент са в алената зона.
Снимка: bTV
Ако 14-дневната заболеваемост надвиши 500 на 100 000 и влезем в пурпурен сюжет, всички възпитаници ще учат от у дома.

Ако епидемиологичната конюнктура продължи да се утежнява, първи към онлайн образование би трябвало преминат учениците от VIII до XII клас. Осмокласникът Калоян обаче се надява да не си остане у дома пред компютъра.

" Бих желал да е присъствено, тъй като средата е нова, учебното заведение е по-различно. Миналата година бях 7 клас, имаше матури и напрежението беше извънредно огромно и онлайн образованието направи напрежението още по-голямо ", споделя той.
Снимка: bTV
Майката на Калоян е готова за всички сюжети – освен като родител, само че и като преподавател. От 15 септември тя ще преподава на най-малките възпитаници.

" Много по-различно е, когато учителят погали детето по главата и хване ръката му до момента в който написа, покаже му грешките, които позволява ", счита Миглена Манчева.
Снимка: bTV
Именно учениците от 1 до 4 клас ще преминат последни към отдалечено образование. А съгласно шефове най-хубавият метод остава гъвкавият.

" Някъде няма да има проблем, изключително в зелените зони, само че където нещата са в алената зона, вероятността да има учебни заведения с неприсъствено образование е огромна ", сподели шефът на 119 СУ Диян Стаматов в предаването " Тази заран ".

Велико Търново към този момент е в алената зона по заболели от COVID-19. Съгласно предварителния проект шефовете ще оферират учебните заведения да преминат в електронна среда.

" Всички учебни заведения имат подготвеност. Специално нашето няма никакъв проблем - ние превключваме от през днешния ден за на следващия ден, от през днешния ден следобяд за на следващия ден сутринта ", съобщи шефът на СУ " Емилиян Станев " в града Кина Котларска.

За bTV зам.-председателят на здравната комисия доктор Александър Симидчиев предвижда, че новата образователна година ще стартира онлайн, само че посочи, че без значение дали образованието ще бъде отдалечено или присъствено, би трябвало да е оптимално дейно и беопасно за децата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР