По-малко от година след световната си премиера за първи път

...
По-малко от година след световната си премиера за първи път
Коментари Харесай

БАСТА – суровата автобиография на Марко ван Бастен

По-малко от година след международната си премиера за първи път на български език излиза суровата и до болежка откровена автобиография на спортната легенда Марко ван Бастен. „ БАСТА “ е историята, която един от най-великите футболисти на всички времена не е разказвал в никакъв случай и с която няма да пощади никого. Особено себе си. Книгата, издавана у нас от „ Ентусиаст “ с истинската си корица, към този момент е разпродадена в тираж от над 100 000 екземпляра в родината на Бастен Нидерландия и следва да бъде екранизирана в сериен игрален филм.

Носител на голям брой награди, измежду които „ Футболист на годината на ФИФА “, „ Шампион на Европа “, „ Шампион на Нидерландия “, „ Златна топка “, „ Златна обувка “ и доста други, Марко ван Бастен е едно от най-емблематичните имена във футболната история, само че постоянно е оставал мистерия за мнозина. Хората го дефинират по разнообразни способи – образован, мощен, може би неемоционален, само че в тази книга, написана в съавторство със спортния публицист Едвин Схон, той смъква желязната си маска и споделя неразказвани до момента истории, както и фотоси от персоналния си списък.
 Бастен води читателите към абсолютния връх. В подножието му той е шестгодишен, още срамежлив малчуган от Утрехт, който занапред ще гради темперамент на улицата. По-късно го виждаме в огромния Аякс, където дебютира в нахлуване пред очите на великия Йохан Кройф; в Милано с Купата на носителите на купи в джоба; на Европейското състезание през 1988 година, където изиграва решаваща роля; на олимпийския връх през 1992 година Три пъти печели Купата на европейските първенци, в два от финалите отбелязва победния гол, взема решение един огромен шампионат и четири пъти вкарва на ИФК Гьотеборг. Никой различен футболист в Шампионската лига не е реализирал това преди него.

Но откакто пада мъчително в пика на кариерата си и нанася на глезена си съдбовна травма, светът на Бастен се трансформира вечно. Никога повече не спринтира, в никакъв случай повече не прави съвършеното прекъсване, в никакъв случай повече не чува прелестния тон от оплитането на топката в мрежата, в никакъв случай повече не крещи след собствен гол.

Пълната история на детството на Бастен, комплицираните връзки с родителите му и неговата кариера – лудостта в Италия, Европейското състезание през 1988 година и неуспехът на Световното състезание през 1990 година – връзката му с Йохан Кройф, мъчителната история за глезена му, финансовите несполуки, неизброимите му триумфи, а и падения. Това е „ БАСТА “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР