По-малко от две седмици до президентските избори на 18 юни

...
По-малко от две седмици до президентските избори на 18 юни
Коментари Харесай

Икономиката скара кандидатите за президент на Иран в първия дебат

По-малко от две седмици до президентските избори на 18 юни в Иран се организира първият спор сред претендентите, съобщи Анадолската организация. Основната тематика бе стопанската система и предстоящо се стигна до развълнуван спор при конфликта на другите визии на новаторски настроените кандидати и консерваторите.

Въпросите, които бяха наранени, включваха задгранични наказания, валутата, възходяща инфлация, производството, приватизацията и даже просветителна подготовка.

Шефът на правосъдната власт и закостенял претендент Ибрахим Рейзи, който откри дебата, съобщи, че производството би трябвало да бъде приоритет, а непродуктивните стопански действия като вложения в задгранична валута и пазара на злато би трябвало да бъдат обезкуражени. Двамата реформатори Мохсен Мехрализадех и Абдол-Насер Хемати сложиха под подозрение познанията на Рейзи за стопанската система, до момента в който Хемати повдигна въпроса за спора на ползи, защото Раейзи продължава да извършва функционалностите на началник на правосъдната власт, до момента в който я упреква за затварянето на няколко заводи.

Алиреза Закани, някогашен народен представител и закостенял претендент, поддържа Раейзи и " удари " на собствен ред Хемати, който е бил началник на иранската държавна банка при президента Хасан Рохани, за покриване на неуспеха на президента.

Мехрализаде съобщи, че едно от условията за привличане на задгранични вложения е нулево напрежение с други страни, като изложи и проекта си за създаване на мостове на районно и интернационално равнище.

Изборите в Иран се преглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната. За тях в началото се кандидатираха 500 души.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отхвърли да показа кандидатурата си, макар известността си.

Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад се записва да взе участие още веднъж в избори. Охулван на Запад поради слагането под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 година поради разпоредбите за ограничение на мандата, когато настоящият президент Хасан Рохани, който контракти нуклеарното съглашение на Иран от 2015 година със международните сили, завоюва огромна изборна победа.

Съветът на настойниците избра претендентите, които би трябвало да дават отговор на четири условия: да са на възраст над 40 и под 75 години, да са мюсюлмани, да имат университетска тапия и управнически опит, както и да нямат престъпно досие.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР