По-малко е от лате, но е по-различно от кортадо и

...
По-малко е от лате, но е по-различно от кортадо и
Коментари Харесай

Как да си направим кафе като австралийците

По-малко е от лате, само че е по-различно от кортадо и макиато. Що е то?
 Кафе, турско кафе, каква е историята му и по какъв начин се подготвя
Кое е кафето на другарството

Историята му ни връща епохи обратно

Пиколо лате (piccolo latte) или малко лате, както допуска преводът от италиански. Нека обаче името му не ни подвежда, тъй като дребното лате не е основано по концепция на италианците, а на австралийците, на които им се е желало да пият кафе с мляко през целия ден, само че то да бъде по-малко по мярка от латето.

За да си приготвим и ние едно малко лате, е нужно към една част чисто еспресо да прибавим две чести затоплено на пара мляко, като оставим от пяната единствено малко количество най-отгоре в чашата. Докато общоприетото лате е към 230 мл, то по-малката му версия е съвсем на половина - 90 до 120 мл.
 Снимка 598509

Заради размера си пиколо латето е сравнявано с кортадо и макиато, само че в действителност се различа и от двете. Кортадото се прави с равни елементи еспресо и мляко с малко или без никаква пяна, до момента в който за макиатото пък се прибавят единствено супена лъжица или две мляко към дозата еспресо.
 Кафе, кафе нитро, азот, по какъв начин се подготвя то и по какво си наподобява с бирата
Кафето, което наподобява на... бира

Има мехурчета, несъмнено

И както към този момент уточнихме, дребното лате си го подготвяме в съответствие 1:2 надлежно еспресо и топло мляко, с тъничък пласт пяна от горната страна. Това, което се получава, е едно по-малко интензивно, по-млечно, внимателно и малко по-сладко кафе спрямо кортадо и макиато, написа Tasting Table.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР