По-малко автомобили, житейски инженеринг, юридическа смяна на пола Ако столичани

...
По-малко автомобили, житейски инженеринг, юридическа смяна на пола Ако столичани
Коментари Харесай

Какво искат хората около новия столичен кмет?

По-малко коли, житейски инженеринг, юридическа промяна на пола
Ако столичани към момента са под въздействие на падналия еднодневен снеговалеж по-миналата седмица, блокирал София и с който към момента новите локални управници не могат изцяло да се оправят (счупените клони не са отстранени напълно), въпреки че от дълго време към този момент не вали, над главите им се спусна нова заплаха – този път с евентуални много по-сериозни последствия от затиснат автомобил или непристъпен път.

Арх. Любомир Георгиев ще е бъдещият зам.-кмет на София, който ще дава отговор за градската среда и благоустройството, като това удостовери самият той предходната седмица. Макар че нямало да е основен проектант на София, каквито догатки имаше, това изобщо не ни успокоява. Кой пък е този, ще попитат множеството от вас. Този облик е част от  " Екипът на София " – организацията, която дружно със „ Спаси София ” изготви програмата на Терзиев. Още през лятото, в разнообразни изявленията, въпросният изложи концепциите си, които апропо са заложени и в новия  „ План за София ”. Но са поднесени много по-меко, несъмнено. Е, кой да ти чете, нали? По време на избори хората желаят да чуват единствено: „ няма да сме като предходните ”, „ всичко ще е по-добре ”, „ идва смяната ”, без да си дадат труда и да отделят не повече от десетина минути от времето си, с цел да схванат за какви необолшевики дават своя глас.

По-малко коли, по-високи налози за повече от едно жилище

Та, още от дълго време Георгиев ни беше разяснил, че в София би трябвало да се контролира паркирането, като за задачата повече от един автомобил на домакинство, ще се смята за (непремерен) разкош. Ако въпреки всичко си позволим да си угаждаме, ще ни ударят по джобовете с по-високи налози. Няколко месеца по-късно, през септември, в друго свое изявление, новият зам.кмет изясни, че би трябвало да се усилят и налозите за празните жилища. Ако по-възрастните получават дежавю, на прав път са – по комунистическо имаше сходни ограничавания в Закона за собствеността на жителите, които предвиждаха популацията да има право единствено на един автомобил и едно жилище.

Негови бяха и думите, още веднъж през септември, че 40% от жилищата в София са празни и това би трябвало да се промени – по какъв начин, към този момент разбрахме.

И в случай че досега името и концепциите му бяха по-скоро непознати, преди броени дни той изгря и от тв приемника, като добави вижданията си и с нововъведението, че в случай че инцидентно живеем в сграда-паметник на културата, дворът ни може да е със свободен достъп, с цел да могат искащите да си вършат фотосесии или туристите обиколки. Да, добре сте прочели, господинът има проекти да се разпорежда с частната ви благосъстоятелност. Не ви харесва ли? О, късно, да сте мислили, когато сте или не сте дали своят вот!

Народното събрание да позволи на транс хората да си трансформират юридически пола

Преди броени дни Георгиев намерено поддържа и демонстрацията на транссексуалната Габриела Банкова, разяснявайки в персоналния си Facebook проблема, като прикани Народно събрание да и „ даде причина да спре гласната си стачка ”, т.е. да може управляващите да извадят персонална карта с женско име, въпреки че се касае за биологичен мъж, сменил след това пола си. Нещо повече, съгласно Георгиев, с тази възбрана сега и изгубеното дело за промяна на името в Софийския областен съд, виждаме диктат на болшинството върху малцинството, което не би трябвало да се случва в свободното общество.

 

 

Не можем да отречем, че възгледите на новия зам.-кмет на София са несъмнено прогресивни в тази посока. Кеф ти мъж, кеф ти жена, това е просто условност. Но виж, в случай че става въпрос за свободата във връзка с владение на няколко персонални автомобила и жилища, тук към този момент той не е толкоз демократичен...

Явор Панев, житейският инженеринг и постигането на разнообразие в общността

И в случай че въпреки всичко се опитате да се успокоите, че този най-малко няма да е основен проектант на София, не бързайте да се радвате, тъй като Георгиев ще ви се стори като цвете през този, чието име се спряга точно за поста основен проектант - Явор Панев от Неправителствени организации " Оптимистас ”, който напълно неотдавна също провокира трус измежду прочелите концепциите му. Те – концепциите му – бяха съответно изложени в един от официозите на Държавна сигурност обединението, като се сториха толкоз скандални на всички, че на медията се наложи да промени визитката за него – в началото той беше показан като част от екипа на новия кмет Васил Терзиев, след това категорично беше очебийно, че не е. Разбира се, опитът за замазване беше оценен единствено от розовия балон читатели, който побърза да се оправдае, че това били безобидни персонални тълкования, а кметът нямал нищо общо с въпросния проектант.

Панев също има и своите реакционни визии във връзка с частните парцели – в случай че се установи, че две години едно жилище не е обитаемо, то би трябвало да бъде трансферирано с контракт към жилищния фонд на общината и локалните управляващи да могат... да настаняват там представители от разнообразни обществени пластове. А, не се майтапя, не! Знаете ли каква е задачата на многоуважаемия? Да се реализира разнообразие в общността, каквато е и една от главните общоевропейски полезности. Не, не си и изобретявам – просто изтъквам архитекта!

Сякаш излязъл отдолу под някоя преса, бълваща на конвейер шарени дебили, той се развихри, заговаряйки и за житейски инженеринг, размечтавайки се по какъв начин хората могат да бъдат извеждани от персоналните им жилища, да се направи в тях ремонт – за сметка на общината, след което обаче точно тя да реши по какъв начин да комбинира жителите по входовете, с цел да има многообразие. Не, не сънувате, това са думи на Явор Панев, спряган за поста основен проектант на столицата.

Ваня Григорова пасти да яде

Нали избрахме тези, с цел да не пристигна ултра лявата Ваня Григорова, озадачено ще попитате. Но в случай че синдикалистката е извънредно лява, по какъв начин можем да определим въпросните, които очевидно считат да ръководят, опирайки се на някои от най-мрачните закони отпреди 89-та.

Отказвате ли се от Терзиев и екипа му? Късно е, либе, за китка! Само може да се молите, че против сходни хрумвания, някаква гнусна колаборация сред заемки от най-репресивните комунистически закони и новите неолиберални патологии, ще се надигнат и хора с разсъдък от екипа на новия кмет. Или пък да се успокоявате, че най-малко не избрахме лявата Ваня Григорова, а екип, зад който стояха сякаш десните партии, въпреки че четейки вижданията и задачите на въпросните момчета от обкръжението на господин градоначалника, започваме съществено да се питаме кое е ляво и кое е дясно.

Виктория Георгиева, коментар за  

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР