По линия на Министерството на иновациите и растежа в следващите

...
По линия на Министерството на иновациите и растежа в следващите
Коментари Харесай

14 проекта за над 4,3 млн. лв. ще финансира МИР в Кюстендил по Плана за възстановяване

По линия на Министерството на нововъведенията и растежа в идващите шест месеца ще налеем 1 милиарда лева под формата на седем разнообразни процедури за дребния и междинен бизнес в България. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Кюстендил на брифинг с регионалния шеф Александър Пандурски.

„ Приключваме мобилната приемна в Кюстендил. За четири месеца успяхме да проведем 28 срещи с всички регионални шефове “, сподели Пулев. По думите му, задачата на обиколката в цялата страна е била да се разпространяват опциите за кандидатстване на българския бизнес по процедури от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и структурните фондове на Европейски Съюз.



Министър Пулев съобщи, че МИР е най-активното ведомство във връзка с ПВУ. „ Успяхме да отворим две процедури по Плана. Първата „ Технологична рационализация “ завърши с подадени над 2500 планови оферти, от които 953 бяха утвърдени и ще получат 260 млн. лева безплатна финансова помощ. По втората за „ ИКТ решения и киберсигурност “ получихме над 7600 плана за над 146 млн. лева, като при започване на февруари ще обявим и печелившите по нея компании “, сподели той и акцентира, че сега тече оценката на подадените планове.

По думите на Пулев, ресурсът от 1 милиарда лева ще бъде разполагаем на микро-, дребните и междинни предприятия в страната по процедури от Плана за възобновяване, новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 година (ПКИП) и Програмата за „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ).

„ Държавата продължава да работи на цялостни обороти. На 2 август служебният кабинет завари нула от вероятни 10 европрограми. В момента имаме 10 от вероятни 10 утвърдени стратегии за 20 милиарда лева “, посочи Пулев. Той разгласи, че приносът на МИР е значителен – при назначението му е имало нула утвърдени стратегии, а сега са утвърдени и двете, които Министерството ще ръководи, с общ запас над 5 милиарда лева по на структурните фондове на Европейски Съюз.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР