По жалба на Евролаб 2011 Върховният административен съд е отменил

...
По жалба на Евролаб 2011 Върховният административен съд е отменил
Коментари Харесай

Върховният съд върна „Евролаб“ на ГКПП „Капитан Андреево“

По тъжба на " Евролаб 2011 " Върховният административен съд е отменил заповедта на шефа на БАБХ от август 2022 година, с която беше подредено фитосанитарнияти ветеринарномедицинският надзор, както и контролът на артикули от неживотински генезис, да се правят със уреди за разтоварване, отваряне и обзор на пратките, обезпечени от Българска организация по сигурност на храните. Със същата заповед беше указано още инспекциите за еднаквост да се вършат от отдел ГИП " Капитан Андреево ".

За решението на съдиите Любомир Гайдов (председател на състава и докладчик), Еманоил Митев и Емил Димитров първо заяви сайтътbird.bgвъв Facebook. С него се анулира актът Административния съд в София, който преди година отхвърли недоволствата на " Евролаб ". Пред Върховен административен съд и прокуратурата е пледирала за същото.

Върховните съдии обаче не одобряват причините на БАБХ и се произнасят в интерес на частната компания.

Заповедта е анулирана на процедурни учредения. Съдът изяснява, че преди издаването ѝ е трябвало да бъдат съобразени минималните условия на закона,свързани с подготовката и издаването ѝ. БАБХ не е спазила тази процедура, базирайки се на спешността на случая. Според съда - не е имало неотложност, т.е. организацията е трябвало да уведоми заинтригуваните, че стартира подготовката за издаването на заповедта, с цел да могат те да дадат мненията си. А с дейностите на БАБХзаинтересованите лица са били лишени от опцията да защитят правата и ползите си, считат съдиите.

" От материалите по делото няма данни, а не се и твърди, че операторите са позволили нарушавания при товаро-разтоварната активност. Легитимната цел на заповедта би трябвало да бъде попречване или прекратяване на нарушавания, свързани с националната сигурност и публичния ред, а от административната кореспонденция и претекстове е видно, че де факто се основава нов ред при товаро- разтоварната активност на ГКП " Капитан Андреево ", написа врешениетона Върховен административен съд.

Според съда активността по фитосанитарния надзор не е ясно регламентирана в Закона за ръководство на агрохранителната верига. Няма по какъв начин тези връзки да се регламентират с една заповед, издадена в изискванията на необходимост, изясняват висшите съдии. И допълват, че " тези връзки са значими, изключително, когато се касае за животни и артикули, които минават за първи път граница на страна членка от Европейския съюз. Това затруднява основаването на устойчива административна процедура, която да е постоянна и предвидима за всички заинтригувани лица, които са придобили статут като такива и реализират активността си според настоящото европейско законодателство ".

" Съветът на Европа и Европейски съд по правата на човека акцентират, че правилата на правовата страна би трябвало да са водещи и в изключителна обстановка, каквато в този случай несъмнено не е налице. Дори и да е належащо способният орган да подхваща изключителни ограничения за превъзмогване на основала се спешна обстановка, актовете и дейностите на администрацията би трябвало да зачитат правилата за правда и пропорционалност ", се споделя още в правосъдното решение. То е дефинитивно, а БАБХ би трябвало да заплати и 440 лева правосъдни разходи на " Евролаб 2011 ".

" Евролаб 2011 " (приемник на друга частна компания, свързвана с лица от сенчестия бизнес)извършваше фитосанитарния надзор на най-големия граниченпункт в Европа (вкл. разтоварване на тировете, проверкина стоката, взимане на проби и проучване в частналаборатория, ситуирана на " Кап. Андреево ", назад товарене, обработка на документите), само че предходната пролет кабинетът " Петков " разгласи, че поставя завършек на " частната граница " и ще върне контрола в ръцете на страната.

" Евролаб " обаче нападна в съда безусловно всеки опит на БАБХ да си върне контрола, серия заповеди влязоха в съда поради тъжби и развръзката затъна в каузи. През август, към този момент по времето на служебния кабинет, на " Кап. Андреево " връзките междупредставителите на частната компания и чиновниците на БАБХ се обтегнаха дотам, че се наложи да да се намеси жандармерията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР