По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, обвинен за измама,

...
По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, обвинен за измама,
Коментари Харесай

Мъжът, обвинен за измама, свързана с кремация, остава в ареста

По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, упрекнат за машинация, обвързвана с кремация, е арестуван под стража.

Георги Енев е притеглен към наказателна отговорност за това, че за времето от 09.01.2022 година до 10.01.2022 година за да набави за себе си имотна полза обвиненият e възбудил и поддържал у двама мъже подвеждане, че трупът на татко им ще бъде кремиран, само че кремация не била осъществена, а трупът бил заровен в землището до гробищен парк на с. Клисура. С тези си дейности обвиненият предизвикал имотна щета на Й.Б. и М.Б. в размер на 1000 лв., които те платили за кремация на татко им.

По случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс, за което е планувано наказване „ отнемане от независимост “ от 1 до 6 години.

Енев беше арестуван с разпореждане на наблюдаващ прокурор до 72 часа.

Днес, 26.05.2022 година, в Софийски областен съд беше импортирано искане за взимане на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на мъжа. Състав на съда се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиненият може да извърши друго закононарушение и го задържа под стража.

Разследването по случая продължава.

-------

Скандално закононарушение проверява полицията - откриха седем натрупа, заровени в гориста околност край близкото до Банкя село Клисура. Става дума за възрастни хора, които след гибелта си е трябвало да бъдат кремирани. По случая има арестуван - траурен сътрудник.

Сигнал за откритите тела край остаряло гробище в Клисура е получен на 23 май, а през вчерашния ден е бил арестуван 51-годишният Георги Енев. За мъжа се знае, че работи в траурна организация.

Една от версиите е, че мъжът издирвал самотноживеещи хора, а откакто починат, се свързвал с техни родственици, които в множеството случаи живеят в по-отдалечени обитаеми места. Предлагал им услугите си за кремация. След като роднините заплащали поисканата от него сума, той им изпращал урна.

По неофициална информация поддържал другарски връзки и със санитари в приюти, посредством които също издирвал контакти с близки на възрастни и заболели хора. Преди да стане обвинен, обвиненият е загатнал, че има още тела, с изключение на тези седем, които са били открити. След като е притеглен като обвинен, той обаче не преповторил думите си.

В понеделник хора от близкото до Банкя село Клисура се натъкнали на злокобна панорама в гориста околност - видели тленни остатъци в плитък ров и алармирали полицията. Районът неотложно е бил отцепен и почнали претърсвания.

" При разравяне на стърчащите остатъци са открити на две условно обособени като гробни места едното място два натрупа, на другото място още пет натрупа, при изравянето просто излизат. Това, което мога да кажа е, че труповете все още е осъществена аутопсията, труповете са на три лица от женски пол и на четири от мъжки. Към момента специалистите споделят, че няма данни за насилствена гибел ", сподели Комисар Стойно Цветков, шеф на отдел " Разследване " към Столична дирекция на вътрешните работи.

Телата са заровени без ковчези, някои от тях били положени в чували. На единия от тях имало имена и ЕГН. Така е открита самоличността на един от умрелите.

" Установена е самоличността на едно от тези лица, разпитани са негови родственици. До момента това, което в началния стадий на следствието е открито е, че тези родственици на умрялото лице, чиято идентичност е открита са заплатили на обвинения сума от 1000 лева, с цел да бъдат кремирани неговите остатъци. Дори месец по-късно са получил и урна, съдържаща прахуляк. Т.е. те не са имали информация, че в реалност не е било осъществено кремиране на тленните остатъци на техния татко ", сподели Десислава Петрова - представител на Софийска градска прокуратура.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР