По ирония на съдбата, заболяването е тласнало момчето към проблема,

...
По ирония на съдбата, заболяването е тласнало момчето към проблема,
Коментари Харесай

Психиатърът Веселин Герев: Заболяването е тласнало Сашко към бягство, и пак то го е спасило

" По подигравка на ориста, болестта е тласнало момчето към казуса, тъй като то е тръгнало да се разхожда и на процедура се е изгубило, само че същото това заболяване му е помогнало да оцелее 9 дни в пустошта. " Това сподели пловдивският психиатърът Веселин Герев в изявление за TrafficNews , във връзка болестта на 12-годишния Сашко от Перник и по какъв начин то му е помогнало да оцелее.
Прочетете още
Психиатърът описа още за спецификата на аутизма и главните му характерности.

" Характерно за хората с аутизъм е това, че при тях концентрацията, вниманието и мисълта като психологични действия са нарушени. Нарушени са и страстите и волевите актове. Много присъщи за подобен вид хора са по този начин наречените дромоманни проблеми, т.е. те както стоят, внезапно хващат пътя и една безцелна посока и вероятността да се изгубят е огромна.

Тези актове са импулсивни в множеството случаи и хората с аутизъм са водени от страха в дейностите си. Те имат под паника боязън да контактуват с непознати, защото познават единствено хора от близкото им обграждане и по тази причина заобикалят множеството срещи с непознати. Те обикалят единствено познати места, защото там се усещат спокойни и всяка една смяна в ситуацията буди у тях боязън и напрежение.

Това е било най-вероятно една от аргументите момчето да се е разминавало неведнъж пъти с хората, които са го търсили и то да не бъде открито в първите дни от неговото търсене. Много е допустимо и то да се е крило ", сподели Веселин Герев.



" Положителното в цялата обстановка е, че хората, които са го търсили, са му оставяли храна и вода и то най-вероятно ги е намирало и се е хранило, което пък е поддържало виталните му функционалности. В този случай можем да кажем, че такава подигравка на ориста рядко се среща, защото психологичния проблем го е тласнало към действието бягство и безцелни обиколки, а надлежно страха от среща с непознати и неналичието на стрес са съхранили душeвността и виталните му функционалности, с цел да може да оцелее 9 дни в дивата природа ", добави още той.

На въпрос " Как ще изясни държанието на хората, които се нахвърлиха върху бащата обвинявайки го в нещо " психиатърът каза:

" Нашето общество стана доста мнително и съмнително и тази параноидна настройка се изграждаше с времето и е насъбрана в последните 10-15 години и ние станахме прекомерно мнителни и съмнително даже към близки, познати и другари. Това рефлектира и в този случай, защото хората чакат бързи резултати и като няма такива, те стартират да търсят аргументи.

Една от най-простите психични отбрани в тази ситуация, изключително на доброволците които търсиха детето е, те да тласнат тази отрицателна сила към бащата. Дори психолози на полицията една ли не го упрекнаха, че е направил закононарушение, без да имат никакви доказателства за това ".

Опитът, който имам с такива хора е, че те може да не бъдат открити даже по 10-15 дни. Виждаме обаче, че даже при едно такова тежко, психологично разстройство главните нагони на детето са непокътнати и то е яло и е пило вода и това потвърждава, че човек може да оцелее в дивата природа и доста повече дни, приключи пловдивският психиатър.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР