По инициатива на патриотите Алтимир Танев и д-р Теодосий Андровски

...
По инициатива на патриотите Алтимир Танев и д-р Теодосий Андровски
Коментари Харесай

Патриоти доставиха урна с пръст от Козлодуй пред паметника н...

По самодейност на патриотите Алтимир Танев и доктор Теодосий Андровски през днешния ден пред паметника на Христо Ботев в Хасково бе сложена урна с пръст от козлодуйския бряг. Реликвата ще се съхранява в Регионалния исторически музей.

Военният доктор Андровски е пенсиониран офицер, служил във военновъздушните сили на авиобазата край тукашното село Узунджово. Сега Живее в Хасково. Танев също е пенсионер от година и е от Лом. Има родственици в Харманли.

" Запознахме се инцидентно с Алтимир на автогарата в Хасково. Поговорихме си на по бира и по този начин непринудено се роди концепцията за пръстта от козлодуйския бряг, откъдето Ботев и четата му поемат в последния си марш към Вечността ", показа доктор Андровски пред " Марица "



Впоследствие Танев отишъл от Лом до Козлодуй и с бърза куриерска пратка доставил до съидейника си в Хасково 4 кг пръст. " Поисках да му платя разноските, само че той изрично отхвърли. Част от пръстта пратих да бъде оставена пред паметника на Георги Бенковски в Узунджово ", описа още доктор Андровски. " В тази пръст, колкото и да я е разпилявал вятъра на времето за 145 година, е останал най-малко един атом от героите ", сподели мъдрият ни събеседник.

С писък на сирени и поднасяне на венци и цветя на паметника на Христо Ботев в Хасково беше маркиран 2 юни – Ден на Ботев и починалите за свободата на България.



Отец Никола отслужи заупокойна молитва, последва поднасянето на венци и цветя. В края на церемонията кметът Станислав Дечев и доктор Теодосий Андровски подариха пръстта от козлодуйския бряг на Регионалния исторически музей. Директорът на РИМ – Хасково Пенко Добрев сподели, че урната ще бъде изложена в зала " Възраждане ", а на празнувания ще бъде изнасяна.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР