По инициатива на Икономическия и социален съвет в Народното събрание

...
По инициатива на Икономическия и социален съвет в Народното събрание
Коментари Харесай

В парламента се проведе дискусия, посветена на Европейската година на уменията

По самодейност на Икономическия и обществен съвет в Народното събрание се организира полемика, отдадена на Европейската година на уменията. Беше регистрирано, че страната ни е изправена пред провокации, които изискват старания на всички институции.

Едва 10% от българските компании са склонни да приспособяват и вкарват нови технологии. Голяма част от работодателите се оплакват, че изпитват остра потребност от квалифицирана работна ръка, показаха от съвета. Общо е мнението, че е нужна смяна в професионалното обучение, поощряване на ученето през целия живот, както и усилване на цифровите умения на възрастните. От съвета означиха, че продължава да пораства броя на нискоквалифицираните служащи.

Според ръководителя на Народното събрание Росен Желязков би трябвало да се търсят незабавни решения на тези проблеми:

" Темата за уменията и тяхната връзка с пазара на труда са стигнали до своята точка на шупване и няма по какъв начин да не ни принуждава да търсим незабавни решения, тъй като всеки един от вас най-малко един път дневно от разнообразни браншове на стопанската система и на живота, чува думите - няма хора. Няма хора с нужните умения, с нужната подготовка, с цел да бъдат пълноценни участници в пазара на труда, изключително в секторите, където е нужна по-висока добавена стойност на резултата. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР