По границата между Армения и Азербайджан има нови престрелки. Напрежението

...
По границата между Армения и Азербайджан има нови престрелки. Напрежението
Коментари Харесай

Нови престрелки по границата между Армения и Азербайджан. Съобщава се за една жертва и ранени

По границата сред Армения и Азербайджан има нови престрелки. Напрежението продължава към този момент трети ден, а Ереван и Баку се упрекват взаимно в нарушаване на, което постави завършек на военните дейности в района предходната година.

Министерството на защитата на Армения разгласява изказване на 10 декември, съгласно което един арменски боен е погубен, а няколко други са ранени “в резултат на нападателните дейности на азерските сили ”. По-рано Ереван заяви, че арменските позиции в източната част на границата са нападнати от азербайджански сили.

Министерството на защитата на Азербайджан от своя страна заяви, че арменски отряди са нападнали позиции на азербайджанската войска в региона на Калбачар и дефинира това като “провокация ”.

Съобщенията за конфликти по границата започнаха преди три дни. Досега се знае за една жертва и няколко ранени, оповестяват локалните служби на Радио Свободна Европа.

Напрежението идва година след подписването на съглашение за преустановяване на боевете за отделилия се район Нагорни Карабах, които се възобновиха през 2020 година Примирието беше подписано с посредничеството на Русия, а в региона бяха изпратени съветски и турски бойци.

Армения и Азербайджан водят война от десетилетия за противоречивия регион. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Нагорни Карабах е приет за част от територията на самостоятелен Азербайджан, само че етническото арменско население, което съставлява главната част от 150-хилядите поданици на района, отхвърля властта на Баку и има поддръжката на Ереван.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР