По-големите санкции за агресивни кучета и свободно разхождане на животни

...
По-големите санкции за агресивни кучета и свободно разхождане на животни
Коментари Харесай

По-големи санкции за кучета без намордник са безсмислени, според организации

По-големите наказания за нападателни кучета и свободно разхождане на животни над 5 кг., са безсмислени и няма да доведат до резултат. Това е мнението на няколко неправителствени и общински организации за измененията в Закона за ветеринарномединската активност, които бяха признати на първо четене от Народното събрание през днешния ден. От момента, в който кучето излезе от вкъщи, би трябвало да е с намордник, съобщи водачът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите.

Промените плануват възбрана за свободното разхождане на кучета над 5 кг. без мотив и намордник, което ще се санкционира с санкция от 300 лева За извеждането на нападателни кучета без мотив и намордник санкцията за нарушителите ще бъде в размер на 1000 лева 500 лева ще е санкцията за разхождане на кучета на детски площадки и на неразрешени места. Вносител на измененията е Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според Общинското дружество " Екоравновесие " текстовете не подсигуряват предварителна защита на случаите, както с кучета под 5 кг, по този начин и с кучета над 5 кг. " Малкото на размер куче също може да провокира случай при безотговорно разхождане – пътнотранспортен; захапване на малко дете; предизвикателство на нападателна реакция от друго огромно, разхождано на мотив куче, навлизайки в персоналното му пространство. Броят на случаите точно с разхождани на мотив едри и/или незадоволително обществени кучета, заради прочувствено, постоянно също нападателно предизвикателство от страна на свободно пуснато дребно кученце, е огромен ". Това написа във импортирано в Народното събрание мнение на сдружението, което дава отговор за безстопанствените животни в София.

" Наблюденията сочат, че има значително ухапани хора от дребни кученца. Различни интернационалните статистики и разбори удостоверяват същото: максимален брой ухапани хора са регистрирани от породи като дакел, пинчер, кокер шпаньол и т.н ", написа още в мнението.

Според " Екоравновесие " не може да се запише мярка просто против нападателно куче. Такова, което оголва зъби и ръмжи не може автоматизирано да бъде класифицирано като " нападателно ", каквато е законовата дефициниция. " Подобно държание може да бъде проявено без настройка за експанзия от страна на животното, даже в играта или храненето му ", показва предприятието. То счита, че държанието на обещано куче би трябвало да бъде обект на периодическа оценка на оторизиран етолог, с каквито общините не
разполагат.

От неправителствената организацията " Четири лапи " също считат, че би трябвало да се вкара методика за оценка на държанието на кучетата, само че и желаят да се прави разлика сред пуснато свободно да се разхожда куче без надзора на стопанина си и придружавано без мотив. От " Четири лапи " упорстват да се вкара наложителна кастрация на животните, които не са предопределени за разплод, и лицензиране и регистрация на развъдниците и търговците на кучета. Не излиза наяве и по какъв начин в хода на инспекцията ще се удостоверява живото тегло на животното обект на инспекцията, пишат от " Четири лапи ". Техните наблюдения сочат, че на национално равнище казусът с агресивното държание и изоставянето на кучетата е обвързвано с непълен надзор върху домашните кучета и незадоволителна осведоменост на притежателите за тяхните отговорности.

В мнението на " Четири лапи " написа още, че неналичието на надзор и съответно осъществяване на контролните органи в общините прави настоящите забрани неефективни: " няма инспекции на терен, нито санкции за притежателите на кучета, които не съблюдават регламента ". За това те считат, че и завишаването на глобите няма да има резултат.

" Увеличаването на размера на санкции, които в никакъв случай не са събирани, без да се подхващат авансово ограничения за усилване на контрола от страна на институциите върху развъдчици, търговци и притежатели на кучета, не може да бъде работеща мярка ", се споделя и в мнението на РПЦ " На ти с природата ".

От Националното съдружие на общините се оплакват, че на доста места огромна част от кучетата са регистрирани, като ловни с цел да не заплащат такси. Общините настояват, че нямат запас и фрагменти за надзор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР