По-гъвкавият трудов пазар ще повиши ефективността на икономиката и ще

...
По-гъвкавият трудов пазар ще повиши ефективността на икономиката и ще
Коментари Харесай

Анкета на СМТ: По-гъвкаво трудово законодателство за силна икономика, по-високи доходи и свиване на сивия сектор


По-гъвкавият трудов пазар ще увеличи успеваемостта на стопанската система и ще докара до понижаване на сивия бранш. Резултатът ще е повишение на приходите и стандарта на живот на хората и повече доходи в бюджета. Това демонстрират резултатите от анкета, извършена измежду членовете на Сдружението за съвременна търговия (СМТ) Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и TMARKET. Основните провокации пред пазара на труда, посочени от участниците са: рестриктивните мерки при полагане на ексклузивен труд, невъзможността за почасово наемане на чиновници, неналичието на гъвкави благоприятни условия за образуване на трудовото заплащане, рестриктивните мерки за подписване на срочни трудови контракти, административните усложнения при дуалното образование и тежкият развой за въвеждане на нови специалности в страната.

Всички тези ограничавания сковават взаимоотношенията сред работодателите и хората, които биха желали да ги моделират тъй че да са комфортни и за бизнес модела на компанията, и за персоналния живот на индивида. В резултат на това, доста благоприятни условия за работа не се осъществят, от което губят и хората, и стопанската система. Други пък се осъществят в сивия бранш, защото няма съответна законова форма да бъдат осъществени легално, от което бюджетът на страната търпи загуби.

Участниците в анкетата на СМТ са измежду най-големите работодатели у нас с съвсем 17 000 чиновници. Само за миналата година те са назначили близо 1 600 нови чиновници и са вложили повече от 3 милиона лв. в образования и възстановяване на изискванията на труд. Като част от огромни интернационалните компании, членовете на СМТ разполагат и с голямо знание в областта на мениджмънта на хора и ползват решения, които са потвърдили своята успеваемост на редица развити пазари. Повишавайки квалификацията на толкоз доста българи, тези компании оказват непосредствено въздействие върху стопанската система на страната като покачват нейната успеваемост.

Възможността за ексклузивен труд ще увеличи приходите на хората

Съгласно член 143, алинея 2 от Кодекса на труда, изключителният труд у нас е позволен единствено по изключение. Това лимитира оперативно фирмите и хората, които желаят да работят повече и по този начин да усилят приходите си. Според настоящи данни на Евростат, едвам 0,6% от хората у нас работят повече от 49 часа седмично, което е доста по-ниско от междинните за Европейски Съюз 5,5%. Експерти от веригите разясняват, че това число е нереалистично и потвърждава, че в България ексклузивен труд се поставя нерегламентирано, което ощетява бюджета. Освен това съставлява нелоялна конкуренция по отношение на фирмите, които съблюдават разпоредбите и регистрират и заплащат правилно отработеното от чиновниците си.

Тази обстановка може да бъде позволена с отпадане на ограничаването за полагане и обмисляне на ексклузивен труд. Друг вид съгласно специалистите на СМТ е да се усили обсегът на плануваните в КТ изключения. Възможно решение е и да се трансформират рестриктивните мерки за ексклузивен труд като продължителността му не може да надвишава 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец; 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица или 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 поредни работни дни.

Въвеждането на европейски практики за отчитане на работното време ще увеличи успеваемостта на бизнеса

Един от главните проблеми, посочени от участниците в анкетата е обвързван с формалните условия в КТ, свързани с правенето и съхранението на работни графици. В момента се ползва по този начин наречената „ Форма 76 “, която работодателите са задължени да употребяват за обмисляне и отчитане на работното време. Затруднението идва от обстоятелството, че тя е много остаряла като формат и идея, само че е единственият документ, който инспекцията по труда приема. В същото време членовете на СМТ употребяват потвърдено интернационално ноу-хау от фирмите майки и ползват в България интернационално потвърдени електронни системи за обмисляне и отчетност на работното време до минута.

Решението на тази обстановка е във въвеждането на базови условия във връзка с планирането и отчитането на работното време. Така всяка компания ще може да употребява лични системи, което би било голямо облекчение за бизнеса.

Гъвкавостта при образуване на заплатата подтиква служащите и възнаграждава заслужено напъните

Според в този момент настоящите разпореждания за идентичен труд се дължи еднообразно възнаграждение. Това условие лимитира работодателите да подтикват положителните си и амбициозни чиновници, които биха желали да се откроят измежду сътрудниците си. Ето за какво отпадането му ще има позитивен резултат, защото ще увеличи вътрешната конкуренция и по-големите старания ще бъдат по-добре възнаградени. Според специалистите на СМТ, решението е в промени в Кодекса на труда, които да дават по-голяма еластичност на бизнеса при установяване на трудовите хонорари.

Почасовото договаряне е съвременна форма, която дава повече благоприятни условия и на чиновниците, и на фирмите

Според участниците в анкетата, все още работодателите нямат опция да наемат хора почасово, което е публикувана процедура в страните от Европейски Съюз и дава опция на хората да съчетават няколко трудови уговорката. В същото време, в България се поставя подобен вид труд. Хиляди хора съчетават няколко работи като постоянно за спомагателните си задължения получават възнаграждение „ на ръка “. Това ощетява служащия, който не може да се употребява от обществените придобивки за положения труд. Ощетен е и бюджетът на страната, който не получава дължимите налози и осигуровки.

Според членовете на СМТ решението е смяна на Кодекса на труда, която да разреши на един човек да подписва няколко трудови контракта при ясно дефиниран ангажимент към работодателите. Така хората, които желаят, ще могат да усилят прихода си, а фирмите ще могат да възнамеряват по-добре процесите.

Срочните трудови контракти ще покачат успеваемостта на бизнеса

Възможността за наемане на чиновници за избран интервал от време при сезонни пикове за бизнеса ще помогне за увеличение на успеваемостта на бизнеса. Подобна смяна би била от изгода за редица бизнес браншове. Търговците биха се справили по-добре при пиковете на извършването на покупки в края на ноември и Коледа; туристическият отрасъл би посрещнал по-уверено гостите през лятото, а земеделските производители ще могат да възнамеряват по-добре акциите си. В последна сметка разрешаването на подписване на срочни трудови контракти, ще докара до по-голяма успеваемост и по-добра услуга за клиентите.

Въвеждането на одобрени на Запад специалности ще увеличи потребителско преживяване

Отново за даване на по-добри услуги и повишение на потребителско преживяване са свързани и някои съответни оферти за въвеждане на нови специалности в България. образец за това е специалността „ дрогерист “ или „ съветник козметични, парфюмерийни и биологични артикули и битова химия “, за чието въвеждане работи dm България през последните две години.

Това е специалност, която в страни като Австрия и Германия съществува от десетилетия и е базова за бранша на търговията с дрогерийни артикули. Дрогеристът е човек, който доста добре познава продуктите за персонална хигиена, парфюмерия, хигиена на дома, грижа за бебето и домашните любимци и може професионално да помогне на клиента при извършването на покупки. Въвеждането на тази специалност ще донесе редица позитиви. Хората ще завоюват от способената консултация. Това ще бъде от изгода и за развиването на целия бранш на търговията с дрогерийни артикули. Той ще стане доста по-разпознаваем и от ден на ден хора ще избират да пазарят в профилирани магазини.

Намаляване на административните условия при дуалното образование е инвестиция в пазара на труда

Въвеждането на дуалното образование е голяма стъпка за справяне с провокациите пред пазара на труда и за подготовка на фрагменти, които дават отговор на потребностите на бизнеса. За страдание, съгласно участниците в анкетата, в системата има редица ограничавания, които затрудняват ефикасното ѝ използване. Сред тях са: задължението за приемане на позволение за работа от Инспекцията по труда; множеството официални предпоставки и условия за работодателите, с цел да могат да вземат участие в дуално обучение; неналичието на регулация на заплатите отпуските и болничните на учениците и доста други.

Според специалистите на СМТ всички тези усложнения могат да бъдат преодолени посредством унищожаване на посочените рестрикции и ограничавания. Стъпка в вярна посока би било и назначението на специалисти в МОН, които да дават отговор единствено за дуалното образование и да дават способена и изчерпателна информация на всяка компания.

Приемането на предложенията на членовете на СМТ за промени в трудовото законодателство би довело до по-голяма еластичност на пазара на труда, до повече благоприятни условия за повишение на приходите на хората, до изсветляване на стопанската система и като цяло до превръщането на България в по-модерна страна.

Веригите вложиха над 1,2 милиона лв. в образования

Като едни от най-големите работодатели в България, комерсиалните вериги влагат големи средства за повишение на квалификацията на своите чиновници. От една страна, по този начин се усъвършенства успеваемостта на бизнеса, а от друга, добре подготвените чиновници могат да дават доста по-добро обслужване и потребителско преживяване, от което печелят потребителите.

През предходната година участниците в анкетата са провели десетки образования както за чиновниците в магазините, по този начин и за мениджърите на фирмите. Важен акцент в повишението на квалификацията на хората, които всеки ден контактуват със стотиците хиляди клиенти, са продуктовите тренинги. Такива са били извършени от всички участници в анкетата като е имало профилирани курсове според от спецификите на бизнеса. Например в dm България са били провеждани образования за грижа за косата, грижа за лицето, декоративна козметика, биохрани и личните марки на компанията, в TMARKET – за плодове и зеленчуци, а в Mr. Bricolage – за разнообразни браншове от асортимента за домашните майстори.

Провеждани са и профилирани тренинги за водачи на високоповдигачи и на електрокари и за въвеждане на нови чиновници. Като виновни работодатели, веригите обръщат огромно внимание и на безвредните условия на труд. Затова участниците в анкетата са вложили в тренинги като пожаро- и електробезопасност, долекарска помощ и работа с газови уреди.

На мениджърско равнище през миналата година също бяха извършени образования. Например в TMARKET вложиха в повишение на знанията за ръководство на измененията и работа със профилиран програмен продукт. В Lidl бяха извършени курсове за ръководство на хора и планове и за повишение на езиковите умения. В Kaufland и Billa също бяха проведени езикови курсове и образования в областта на така наречен „ SoftSkills” – връзка, ръководство на планове, договаряния, водачество, креативност, разрешаване на спорове и ръководство на времето. В dm залагаха на личностното развиване на мениджърите и по тази причина бяха проведени семинари по себепознание, баланс личен-професионален живот и стрес-антистрес.

Повече от 2 милиона са вложенията за възстановяване на изискванията на труд

Част от положителните практики, които интернационалните вериги внесоха с навлизането си в България е да обезпечават положителни условия за труд на хората. Така те се усещат щастливи на работа, а когато чиновниците са удовлетворени, те обслужват по-добре клиентите.

Затова през последните 12 месеца участниците в анкетата са вложили повече от 2 милиона лв. в възстановяване на изискванията на труд. В TMARKET бяха заменени униформите и беше усъвършенствана системата за поддържане на облеклото. Освен това бяха обезпечени по-комфортни столове за чиновниците на касите и беше въведена система за точно отчитане на работното време.

Lidl модернизира оборудването, с което работят хората във филиалите като влага също и в ново работно облекло. Освен това, от няколко години новооткритите магазини на веригата са с нова идея, която с изключение на спомагателни удобства за клиентите, се концентрира върху по-добри условия за чиновниците.

dm България също има нов офис в съвременна бизнес постройка. В него са обособени кътове за отмора, библиотека и релакс зони. През последните две години голяма част от вложенията на компанията в страната са ориентирани към модернизиране на магазините, където чиновниците могат да се възползват от обществени пространства за отдих.

Филиалите на Kaufland също бяха осъвременени съгласно последните условия за комфорт. Компанията обезпечава и превоз на чиновниците в Централния си склад, ситуиран покрай Пловдив. Там беше построена и кантина за хранене, от която се възползват няколко стотин чиновници.

Магазините на Mr. Bricolage към този момент са с по-добра вентилация, повече светлина и са оборудвани с нова подемна и дървообработваща техника. Освен това компанията има и нов, по-модерен централен офис.

Спортни карти на преференциални цени, отстъпки при извършване на покупки и ваучери за храна са част от обществените придобивки на хората във веригите

Участниците в анкетата акцентираха, че с цел да бъде построена преданост измежду чиновниците е належащо те да имат конкурентно възнаграждение, положителни условия на труд, опция за кариерно развиване и повишение на професионалната и личностна подготовка и работодателят да им обезпечи спомагателни обществени придобивки. Затова и другите „ бонуси “ са значима част от политиката във връзка с човешките запаси на веригите.

Lidl България способства за по-пълноценния метод на живот на своите чиновници като се стреми да ги поддържа във значимите за тях моменти. Компанията е първият ритейлър, който разгласи трети формален почивен ден за всички свои чиновници в комерсиалната мрежа. От 2020 година с изключение на на Коледа и Нова година, чиновниците в магазините на Lidl към този момент ще почиват и на Великден. В допълнение веригата дава на своите чиновници отпуск за рожден ден, юбилеен
бонус, еднократна помощ и подарък при раждане на дете и всяка година провежда тиймбилдинги. Хората в Lidl могат да се възползват и от ваучери за храна, в допълнение здравно обезпечаване, безвъзмездни кафе, чай и вода и превоз до централния офис и логистичните центрове.

В Mr. Bricolage също дават ваучери за храна и спомагателна здравна застраховка. Освен това компанията дава на чиновниците си 10 % отстъпка при извършване на покупки в магазините ѝ, Великденски и Коледни добавки; подкрепяне при потребност и преференциални условия при други търговци и банки.

Kaufland пък се грижи за здравето на чиновниците като им дава карти за фитнес и в допълнение здравно обезпечаване. Освен това компанията провежда всеки месец „ плодов ден “ и семинари за здравословен метод на живот. Има и ваучери за храна и понижения за чиновниците в партньорски компании.

Здравословният метод на живот е значим и за dm България. Затова компанията има редица начинания в поддръжка на здравословното хранене, от които могат да се възползват всички чиновници. Освен това, dm поддържа и екологичният метод на живот и подтиква хората да се откажат от персоналните коли като им обезпечава превоз до работното място и карти за градски превоз. Компанията дава на чиновниците си и безвъзмездни чай, кафе, вода, плодове и юбилеен
бонус

Резултатите от анкета демонстрират, че огромните вериги са доста положителни работодатели, които обезпечават отлични условия на труд, обществени придобивки и големи благоприятни условия за кариерно развиване на чиновниците си в интернационалните компании. Те са потребни за стопанската система на страната, защото способстват за развиването на пазара на труда и за възстановяване на бизнес средата.

Във връзка с резултатите от анкетата Йордан Матеев, изпълнителен шеф на СМТ, съобщи: „ Членовете на нашето съдружие са измежду най-големите работодатели в страната с над 23 000 чиновници като всички те се обезпечават на цялостните си заплати, които са по-високи от междинните за бранша. Компаниите в СМТ разполагат с голяма експертиза и познават положителните интернационалните практики в региона на човешките запаси и по тази причина ние интензивно участваме в дебата за промени в трудовото законодателство. Нашите специалисти са създали способени мнения, които сме показали и аргументирали. Според нас приемането на препоръчаните ограничения би имало бърз позитивен резултат върху пазара на труда и би асъдействало за сензитивно възстановяване на бизнес средата в България, което е от изгода както за страната, по този начин и за бизнеса и за хората. “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР