По думите му сегашното министерство е с намеренията да има

...
По думите му сегашното министерство е с намеренията да има
Коментари Харесай

Росен Костурков: 500 млн. повече земеделски субсидии през 2024 г....

По думите му настоящето министерство е с желанията да има по-справедливо систематизиране на средствата в бранш земеделие и отглеждане на животни.

 

" Хората, в бранша на земеделието, в действителност изпитват усложнения, те идват от липса на пазари, от изкупни цени. Според европейския правилник за краткотрайните ограничения за подкрепяне са дават 250 000 евро таван на стопанство ", разяснява Костурков.

Според него, след доста договаряния с европейската комисия, таванът се е нараснал на 280 000 евро.

 

" Успяхме да увеличим подпомагането и хората си получиха парите. Последните заплащания за украинската помощ през вчерашния ден бяха изплатени ", посочи Костурков.

 

Според земеделският министър Кирил Вътев, засилените инспекции по фермите ще стартират още в първите дни на януари и екипът му ще направи всичко допустимо дотациите да отидат при действително работещи фермери.

 

Опасеията са, че вместо при действително нуждаещите се, парите може да бъдат усвоени от така наречените " субсидиевъди " - фермери, които декларират фиктивни животни, с цел да получат европейско и национално подкрепяне.

 

" Опитваме се да насочим парите, които дава страната и Европейския съюз, по този начин, че земеделието да стане дейно ", уточни Костурков.

 

" Досега се даваха доста пари - 2021 година бяха 2 милиарда и 400 млн., 2020 година към 2 милиарда и 200 млн. Даваха се по 2 милиарда десетки години обратно, а земеделието се докара до това състояние. Има хора, които желаят да продължат да взимат огромната част от дотациите, като манипулират другите земеделци ", изясни той. 

 

ФрогНюз

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР