По думите му доверието е свързано с доверие в софтуер,

...
По думите му доверието е свързано с доверие в софтуер,
Коментари Харесай

Мирчев: Нникаква хартиена бюлетина, искаме софтуер за машинен вот с пълен достъп

По думите му доверието е обвързвано с доверие в програмен продукт, по тази причина е належащо да има цялостен достъп до него.

 

Законопроектът, импортиран от депутатите Божидар Божанов и Ивайло Мирчев, планува основаването на профилирано звено в ЦИК за осъществяване на машинното гласоподаване и за подготовка на бъдещо електронно отдалечено гласоподаване. То ще прави работата, която до момента правиха подизпълнители, без ЦИК да разполага с ясни механизми за експертен надзор върху тях, разясняват вносителите в претекстовете си.

Със законопроекта се вкарва и правото на безграничен достъп до изходния код на машинния програмен продукт за всички парламентарни партии.

 

" Достъп до кода не е достъп, с цел да може да бъде променено нещо по него, а с цел да видите по какъв начин работи софтуерът и в случай че има проблеми, те да бъдат изчистени - както се прави във всяка софтуерна компания ", сподели депутатът. И акцентира, че със законовите промени се укрепва и почиства сегашната наредба на този достъп.

 

" Целта на законопроекта на " Демократична България " е партиите и неправителствените организации, които имат интерес, да могат да видят кода на машините, като задачата е да сме сигурни, че няма пробив или в случай че има подобен той да бъде докладван и решен ", разясни Мирчев.

 

Депутатът удостовери, че „ Демократична България ” са изрично срещу връщане на хартиената бюлетина, защото тя основава опция за фалшификации.

Той подсети, че в предходния парламент Демократична България и сътрудниците ѝ са съумели да предотвратят връщането на хартиената бюлетина, само че в актуалното Народно заседание се е оформила доста сериозна коалиция " хартиена бюлетина ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР