По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които
Коментари Харесай

К: Свят | Тройна коалиция ще управлява Германия; Русия и Украйна вдигат още бойната готовност

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.Подбор от събитията в България, които имат значение, може да прочетете.Най-важните бизнес вести -. Тройна коалиция ще ръководи Германия, Меркел се сбогува
Какво се случи? Три политически сили реализираха през днешния ден съглашение за съставяне на ново държавно управление в Германия. Това са лявоцентристката партия на социалдемократите SPD, екологичната партия на зелените и демократичните свободни демократи FDP. Канцлерският пост съвсем несъмнено ще отиде в ръцете на социалдемократа Олаф Шолц, с което се поставя завършек на 16-годишната епоха на Ангела Меркел.

Защо това е значимо? Споразумението ще докара на власт първото трипартийно съдружно държавно управление отпред на федералната република от 50-те години на предишния век. Някои политически анализатори обаче се тормозят, че политическите обединения ще имат проблем да преодолеят идеологическите си разлики, а това може да сковава и действието на Европейски Съюз, където Германия е съществена тяга. Важно е също по този начин, че трите партии са се споразумели да спрат въглищните електроцентрали до 2030 година, а газовите - до 2040 година, ускорявайки ограниченията за битка с климатичните промени.
Русия и Украйна подвигат още бойната подготвеност
Какво се случи? Руски изтребители и бойни кораби участваха през днешния ден в изключително обучение, по време на което упражняваха отблъскване на офанзиви против военноморски бази в Черно море и контраатака с въздушни удари. Военните маневри се организират в миг на ескалиращо напрежение по границата с Украйна, откакто американски и украински публични лица показаха шумни терзания, че Москва замисля офанзива през югозападната си граница - обвинявания, които Кремъл отхвърли като подправени. Украйна, която упреква Русия в скупчване на войски наоколо до територията й и се тормози, че Беларус може да изпрати мигранти и към нея, от своя страна провежда през днешния ден интервенция по усилване на граничната защита, която включва също по този начин военни учения на противотанкови и въздушнопреносими елементи.
Реклама
Защо това е значимо? Представители на американските и украинските специфични служби сигнализираха за скупчването на към 92 хиляди съветски военнослужещи и бойна техника наоколо до границата с Източна Украйна, което би могло да докара до действителна атака в края на януари или началото на февруари. Според разнообразни военни анализатори обаче е малко евентуално в действителност да сме на прага на инвазия, а по-скоро Кремъл слага " червени линии " в спора - да вземем за пример че няма да одобри доставки на натовско оръжие за Украйна или разполагане на съюзнически сили в страната, камо ли пък приемането й за член на Северноатлантическия алианс.
Снимка на деня
Руски морски пехотинци упражняват на територията на анклава Калининградска област, ситуиран сред територията на Полша и Литва.
Швеция за първи път има жена министър председател
Лидерът на социалдемократическата партия Магдалена Андерсон стана. Тя поема поста на министър-председател, откакто нейната групировка реализира съглашение с някогашната комунистическа пария в страната. Още от първия ден на ръководството си 54-годишната Андерсон ще се сблъска с първата си рецесия, обвързвана с гласуването на държавния бюджет.
Реклама Барбадос загърби английската корона
Барбадос, който е някогашна колония на Британската империя, минава към републиканска форма на ръководство и от другата седмица. Така карибският остров, който афишира самостоятелност преди 55 години, къса и последната връзка с короната и своето колониално минало. От Бъкингамския замък разясниха, че това е въпрос, който народът на Барбадос би трябвало да реши самичък.
NASA тества отбрана против метеорити
Американската галактическа организация NASA сполучливо изстреля галактическа сонда, която ще тества Междупланетният уред, наименуван DART, излетя тази заран на борда на ракета-носител Falcon 9 от базата на американските галактически сили " Ванденберг " в Калифорния. Сондата би трябвало да прихване дребния 163-метров метеорит Dimorphos на към 10.7 млн. км от Земята. Тя ще се опита да отклони траекторията му с към 1%, удряйки се с висока скорост в неговата повърхнина.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР