По данни на СБУ в цялата образователна система в момента

...
По данни на СБУ в цялата образователна система в момента
Коментари Харесай

Янка Такева: Учебният материал трябва да е в унисон с психо-физическото развитие на децата

По данни на СБУ в цялата просветителна система сега се търсят 1870 учители. Този брой обаче ще нарасне, тъй като една огромна част от учителите след завръщането си от отпуск ще бъдат пенсионирани – всяка година в системата се пенсионират по 3000-3500 учители. Това изясни в предаването " 12+3 " ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. " Надявам се тази година да влязат към 3500 млади учители, които приключват висше обучение с дееспособност преподавател ", добави тя. В момента родните университети образоват 20 хиляди студенти за учители. 
Такева цитира данни на МОН и Национален осигурителен институт, съгласно които 6270 учители, заети в целодневната организация на работата в учебно заведение, още веднъж ще бъдат на срочни трудови контракти. Договорите само за една образователна година и в нарушаване на Кодекса на труда отблъскват искащите да работят в просветителната система, безапелационна бе Янка Такева. Тя обобщи, че освен работната заплата е претекст за младежите да не избират да влязат в просветителната система и уточни, че тя се явява чак на трето място измежду аргументите за това. На първо място съгласно изследванията стои подобряването на учебната среда.

Има поврат и в настройките на младежите за това къде желаят да живеят и да учат, заяви още Янка Такева. СБУ прави представително проучване за настройките на младежите по поръчка на Икономическия и обществен съвет. В него се включват възпитаници от 12 клас от цялата страна. Ако преди три години цифрите в това проучване са били доста тревожни и 65% от младежите са желали да изоставен страната, последното проучване бележи поврат в мнението на младежите, разясни Такева. Те желаят да останат да живеят и работят в България, само че се записва увеличение на настройките за вътрешна миграция от по-малките обитаеми места към по-големите поради по-добрата вероятност.

Синдикалният водач уточни още, че огромен проблем за просветителната ни система е смъкването на тежестта на образователните дисциплини в по-ниската възрастова степен:

„ Не може математика за четвърти клас да се учи във втори. Природните закони никой не може да ги надскочи. Децата ни избуяват като плевели по ред други аргументи, само че акълчето, развиването на психическите процеси са си естествени закони и там човек не може да надскочи възрастта си. Не може материал от седми клас да се учи в четвърти клас. Не може материал от 12 клас да се учи в осми. И аз задавам този въпрос – за какво? Лобита. Най-различни лобита. “

Янка Такева вижда като водеща задача за МОН съобразяването на образователния материал и списването на учебниците по отношение на психо-физическото развиване на децата. Един от факторите децата да не обичат учебното заведение и да не вървят с наслада в него са сложните материали, безапелационна е Такева.
" Никой не може да отхвърли това, което направи държавното управление на Бойко Борисов, тъй като от 2018 година ние имаме някъде към 521 млн лв. повече по отношение на бюджет 2017, а 2019 година ще имаме над 700 млн лв. повече по отношение на бюджет 2018 ", разяснява Такева.Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР